Månadens boktips: Brefven till Janne

Ibland dyker det upp böcker som du bara inte kan lägga ifrån dig. Du känner säkert igen känslan. Aldrig hade jag kunnat ana att det var en sådan bok som Göran Ramfors kom förbi redaktionen med en dag.

bokjanne1Böcker i facket lokalhistoria brukar relativt ofta bara vara intressanta för den som själv har en koppling till byn eller bygden. Undertecknad har själv åstadkommit sådana alster i mellanskåne så jag vet vad jag pratar om. Böcker som är fantastiskt roliga att skriva och enormt intressanta, dock för en begränsad målgrupp.

Brefven till Janne är dock inte en sådan bok. Visst är den en släkt- och bygdekrönika, precis som framsidan antyder, men samtidigt är detta något som unikt som ett tidsdokument. I boken har Janne Nilssons sonson Göran Ramfors, i samarbete med syskonen Bo och Catharina, tillsammans med Birgitta Jansson och Lars Wigert valt att publicera över tvåhundra brev som sändes till farfar Brors Janne Nilsson under mer än tjugo år i slutet av 1800-talet, när denna seglade världen runt.

Det första brevet är daterat den 18 augusti 1872 och mottaget i Svinemunda och det sista 1891i San Fransisco. Däremellan får läsaren följa med till Bahia, Dover, Liverpool, New York och en mängd andra städer världen över. Samtliga brev som Janne fick de sparades, dock finns inga av de brev han själv skickade bevarade så dokumentationen kommer mer att handla om Rammsjö och Bjäre än om de städer som besöks.

Brefven till Janne är en fantastisk skildring av livet i en by vid kusten under andra halvan av 1800-talet. I mer än tjugo år får vi följa med i det dagliga livet och det är inte svårt att tänka sig Jannes glädje över uppdateringarna från hemmaplan. På samma sätt som jag glädjes åt dem mer än 130 år senare.

Text: Joakim Ormsmarck

1 Comment

  1. Hej, undrar hur man får tag på boken Brefven till Janne. Skulle både vilja läsa och ge bort.
    Vänliga hälsningar
    Marianne Jern

Kommentarerna är stängda.