Månadens bjäreprofil: Annie Andersson

AnnieA1

Månadens Bjäreprofil verkar med kraft och empati för djurens väl. Hon är dessutom en entusiastisk hobbykock och skriver böcker om hundar. Lär känna Annie Andersson.

För Annie Andersson, från Viarpshult utanför Förslöv, har djuren alltid haft en speciell plats i hjärtat. Redan som liten brann hon för deras välbefinnande.
– Jag tog hand om en hemlös kyckling, minns hon med ett varmt leende. I efterhand betraktat var det kanske ingen jättebra idé, eftersom kycklingar växer och det var omöjligt att ha en vuxen tupp hemma i flickrummet. Men det var i alla fall inget fel på mitt engagemang. Vid ett annat tillfälle lyckades jag nämligen rädda en mus, som annars hade gått ett tråkigt öde till mötes på en biologilektion.

Annie förespråkar ett jämlikt utbyte med djuren.
– Det finns tyvärr en rådande samhällsnorm att ”människan är skapelsens krona, som ska få nyttja andra arter för sitt nöje”. De tankegångarna vänder jag mig helt emot. Djur är individer med känslor och egna behov. För mig handlar det om vänskap och samarbete. Vi ger djuren husrum, mat, omtanke och friskvård. I gengäld ger de oss tillit, kärlek, värme och glädje tillbaka.

I den ideella föreningen Djurskyddet Ängelholm-Bjäre verkar hon, tillsammans med andra eldsjälar, för ett djurvänligare samhälle.
– Det handlar mycket om praktiskt arbete ute på fältet. Vi hjälper skadade djur, engagerar oss i lantbruksdjurens livsförhållanden och samlar in pengar till framförallt veterinärkostnader.

En viktig uppgift är att hjälpa hemlösa katter.
– Bara i Skåne finns det tusentals katter som lever under svåra förhållanden, berättar Annie. Det är ett allvarligt samhälls- och djurskyddsproblem, eftersom katter inte klarar sig på egen hand ute i naturen. Vi försöker hitta goda hem åt dem och sprider information om hur viktigt det är att kastrera sin katt och att inte skaffa sommarkatt.

Djurskyddet Ängelholm-Bjäre anordnar även föreläsningar. I september kommer till exempel hundtränaren Jörgen Thynell till Förslövs bygdegård och ger tips om ras- och individanpassad träning. Ibland håller Annie själv föredrag om hur man kan leva i ökad samklang med naturen.
– Varje människa har möjlighet att göra den här planeten till en lite trevligare, humanare och mer djurvänlig plats, poängterar hon. Ett viktigt bidrag kan vi ge genom att vara medvetna konsumenter, inte minst i matbutiken.

För ett par år sedan gav Annie ut den uppskattade boken ”På hundens sida”. Arbetet med en uppföljare pågår nu för fullt.
– Det är en roman om unga människor som vill göra skillnad och startar ett djurhem, avslöjar hon. Självfallet står en hund i centrum!

När Annie inte ägnar sig åt djurrelaterade frågor lagar hon gärna mat. Då är det gröna, hälsosamma och genomtänkta rätter som står på menyn.
– Jag tycker om att experimentera i köket. Det är alltid intressant att testa nya raw food-recept, då det är mat med liv, färg, energi och mycket smak. Extra kul blir det när jag kan använda grönsaker från trädgården.

Annie kommer ursprungligen från Halmstad, men är bosatt utanför Förslöv sedan drygt tio år tillbaka.
– Det kändes som att ”komma hem” när jag flyttade hit, berättar hon leende. Jag hade tidigare ett intensivt jobb med resor över hela världen. Det var en spännande tid med många upplevelser, men stressen hade sitt pris. Därför känns det fantastiskt att nu kunna bo i en stillsam och vacker oas, med både skog och hav i närheten. Jag och mina hundar, Selma och Garbo, gör långa härliga naturvandringar varje dag.

Hur ser då en perfekt dag på Bjäre ut för dig?
– Varje dag på Bjäre är en perfekt dag för mig!

Namn: Annie Andersson
Ålder: 51
Äter: Grön gourmetmat
Dricker: Matcha-te
Läser: Breaking the Habit of Being Yourself av Dr. Joe Dispenza
Tittar på: Weissensee

Månadens Bjäreprofil presenteras tillsammans med Bjäre Retro
Text: Johan Arenbo
Foto: Anna Lingmark