Månadens bjäreprofil: Andreas Olsson

andreas1

Efter en djup svacka har han fått tillbaka livsglädjen och är nu redo för nya utmaningar. Lär känna chauffören, filmexperten och Fontänhusmedlemmen Andreas Olsson.

Andreas Olsson från Båstad skulle kunna beskrivas som en mångsysslare, som provat många olika vägar i livet. Under årens lopp har han både jobbat inom vården, varit takläggare, hjälpt till i en ICA-butik och kört taxi. Speciellt som chaufför trivdes han bra.
– Taxiyrket handlar mycket om service, förklarar han. Då jag både tycker om att köra bil och är en mycket social person, som har lätt för att prata med människor, så passade det mig som handen i handsken.

Men tyvärr skulle Andreas tillvaro ta en jobbig vändning. Det inträffade inte bara en tråkig incident på jobbet, som gjorde att han valde att lägga taxikarriären på is. Han förlorade dessutom en nära familjemedlem, som gick bort i alldeles för ung ålder. Händelserna slog hårt på honom.
– Jag gick rakt in i väggen. All energi försvann och inget var roligt längre. Så jag isolerade mig hemma i lägenheten och hade självmordstankar. Det var en fruktansvärd period med väldigt stark ångest.

Som tur är blev Andreas rekommenderad att ta kontakt med Fontänhuset i Båstad, en verksamhet för personer som drabbats av psykisk ohälsa.
– Fontänhuset har varit bra för mig, poängterar han. Jag mår mycket bättre nu. Om man sitter hemma ensam hela dagarna är det lätt att man börjar grubbla. Men nu har jag ett ställe att gå till, där man kan skingra tankarna och uppleva gemenskap.

På Fontänhuset i Båstad ingår medlemmarna i olika grupper med speciella ansvarsområden. Det finns bland annat en friskvårdsgrupp, en kulturgrupp, en transportgrupp och en köksgrupp. Andreas är mest inblandad i de två sistnämnda.
– Jag kör runt på Bjäre och hämtar och lämnar andra medlemmar. Med jämna mellanrum hjälper jag även till i köket när vi lagar dagens rätt. Det känns bra att fylla dagarna med vettigt innehåll och ha fasta rutiner. Men allt är helt frivilligt och man gör bara så mycket som man orkar. Det går bra att sitta och ta det lugnt en hel dag, om man behöver det.

Ibland anordnar Fontänhuset utflykter för medlemmarna. Vanligtvis till närliggande städer som Helsingborg, Göteborg eller Köpenhamn. Men häromåret blev det en längre resa för Andreas och några andra från husets Unga Vuxna-grupp som tillbringade en vecka i Italien.
– Vi samlade ihop pengar i flera månader och lyckades, tack vare ett bidrag från Rotary, få ihop tillräckligt för att kunna åka ner till Sydeuropa. Så vi körde ner med en minibuss och bodde i en handledares sommarhus på den italienska landsbygden. Det blev en hel del sol och bad, men även ett besök i Rom, där vi tittade på Colosseum och insöp atmosfären. Helt klart ett minne för livet!

När Andreas känner sig redo vill han gärna ut i arbetslivet igen. Drömjobbet skulle vara i en välsorterad videobutik.
– Jag är en stor cineast och har nästan 500 filmer på dvd. Samlingen växer hela tiden, men än så länge får jag i alla fall själv plats själv i lägenheten, haha. Min favoritfilm är Schindler’s List, men jag tycker även om action, science fiction, komedier och mycket mer. I Båstad är jag känd som något av ett levande filmlexikon, så varför inte förena nytta med nöje och försöka tjäna en slant på min hobby?

Andreas är uppvuxen i Hemmeslöv. Men de första fem åren av sitt liv tillbringade han i Indien.
– Jag har bara svaga minnen därifrån. Men jag kommer ihåg att det var en stor omställning när mina svenska föräldrar hämtade mig på barnhemmet och jag flyttade hit. Det är svårt att säga hur mycket tiden i Indien påverkat mig. Jag är i alla fall väldigt förtjust i kryddstark mat. En vacker dag hoppas jag kunna besöka landet igen. Det skulle sluta en cirkel på ett intressant sätt.

Nu bor Andreas i centrala Båstad, där han trivs bra. Han uppskattar speciellt sommarmånaderna, när staden ändrar skepnad och förvandlas till en nöjesmetropol.
– Jag tycker om när turisterna kommer och Båstad verkligen vaknar till liv. Kombinationen av tennis, konserter, mässor och folkvimmel gör att man aldrig har det tråkigt.

Hur ser då en perfekt dag på Bjäre ut för dig?
– Det skulle vara sommar, solen skulle skina och jag skulle ha en ny flickvän. Vi skulle tillbringa eftermiddagen på stranden. Sola, bada och ha det allmänt mysigt. Efter det skulle vi gå och äta något gott på en trevlig restaurang. Kvällen skulle avslutas med att vi satt hand i hand nere vid havet och tittade på solnedgången.

Namn: Andreas Olsson
Ålder: 43
Äter: Gärna paella
Dricker: Coca Cola
Lyssnar på: Pet Shop Boys
Läser: Deckare
Skulle gärna vilja träffa: Barack Obama

Månadens Bjäreprofil presenteras tillsammans med Bjäre Retro
Text & foto: Johan Arenbo