Konstgräs med Giffen

Målsättningen är klar, det ska bli en konstgräsplan i centrala Båstad. Bakom initiativet står Båstads GIF som i sitt arbete kunnat konstatera att en plan som går att använda året om är en förutsättning för att kunna fortsätta att utveckla föreningen. Efter förra årets inomhussäsong kunde man konstatera att hela 2500 timmars träning hade fått avstås då tiderna inomhus inte räckte till.

– Med konstgräset kommer vi att kunna träna i princip hela året utomhus, berättar Fredrik Bergh. Ungdomarna kommer att få fler och bättre tider och vi kan samtidigt höja kvaliteten på träningen och attrahera andra besökande föreningar till byn.

Båstad GIF är idag en välmående förening med en god ekonomi som kommer att kunna finansiera de driftskostnader som skötseln kommer att ha. Men att finansiera en plan, som kommer att kosta kring fem miljoner kronor, är dock mer än föreningen klarar av och med anledning av de vände man sig i början av sommaren till föreningens medlemmar och bygdens näringsliv med projektet som nu fått namnet Konstgräs17.
– Det är helt enkelt en insamling där vi ger privatpersoner och företag en möjlighet att köpa en kvadratmeter för femhundra kronor, berättar Fredrik. Bidragsgivarnas namn kommer sedan att finnas med på en skylt vid ingången till planen och en vid Örebäcksvallen.

Sedan starten har det kommit in bidrag löpande, från såväl företag som privatpersoner. Båstad Rör valde att satsa tusen kronor per anställd och utmanade andra företag att göra samma sak, vilket fick andra ur det lokala näringslivet att gå med. Men den enskilt största satsningen hittills kommer från Sparbankstiftelsen Gripen som valt att gå in med 300 000 kronor i projektet, i ett tidigt skede.
– För oss är detta ett projekt som ligger oss mycket varmt om hjärtat, berättar Mats Nilsson som företräder stiftelsen. Vi har sedan tidigare gått in med en miljon till satsningen på en ny friidrottsarena och när detta kom upp kände vi att vi ville vara med från start. Det samhällsansvar som föreningen tar är väldigt viktigt för kommunen.

Båstads GIF arbetar aktivt med att finnas för föreningens ungdomar, även utanför träningen. Ett exempel är After School som idag arrangeras för klubbens äldsta ungdomslag, där ungdomarna kommer direkt från skolan, äter tillsammans och gör läxorna innan det är dags att börja träningen. Ett koncept som Fredrik menar kommer att gå att utveckla ännu mer när konstgräset är på plats.
– Vi vill så mycket med Giffen och för att kunna förverkliga de visioner vi tagit fram behöver vi detta stöd utifrån, därför känns det extra bra att stiftelsen valde att kliva in så tidigt i processen.

Mats Nilsson berättar att Sparbankstiftelsen Gripen genom sitt nära samarbete med Swedbanks lokala kontor tidigt fick vetskap om projektet och eftersom det sedan tidigare fanns en relation med klubben var beslutsvägarna inte så långa.
– Vi vet att detta är en välskött förening som betyder mycket för bygden, samtidigt vet vi att det oftast är svårast att få med de första i ett projekt så att då kunna vara med och lägga en grundplåt kändes väldigt bra för oss, avslutar Mats.

bgif.org kan du läsa mer om projektet och hur du kan vara med och bidra. Helt klart är att föreningen behöver allas vår hjälp och som tack får du ditt namn på skylten, tillsammans med resten av Giffens vänner.