Från skada till guld

Snabb, hängiven och målmedveten. Sådan är tennisspelaren Louise Brunskog. I slutet av 2013 gav dessa egenskaper henne ett guld i elitserien i tennis.

Louise resa till guldtriumf är imponerande, särskilt då den varit långt ifrån spikrak. Medaljens baksida visade sig lite tidigare under året när hon stötte på en hel del hinder på vägen. En skada i ryggslutet tvingade ner träningsdosen och tävlingarna till noll i perioder. För en elitidrottare kan en skada vara förödande för tävlingssäsongen, men Louise lyckades vända den negativa trenden.

tennis1Du har verkligen gjort en resa i år. Hur höll du uppe motivationen?
– Det är klart att det inte är kul att vara skadad och inte kunna träna tennis. I början av juli hade jag flyttat till Båstad och jag fick direkt mycket bra hjälp på Fysiotest på Drivan. Först med analys av min fysiska status och sedan med behandling och träningsupplägg. Det var bara för mig att kämpa på med fysövningar istället för med tennis och så småningom även med anpassad tennisträning. Jag kände mig relativt snabbt bättre i ryggen och det höll motivationen kvar.

Louise bor i Båstad och har sedan tre år tillbaka hittat hem i Helsingborgs TK. Tennistränare är Mattias Arvidsson i Helsingborg och Louise har även kvar sin tränare Hannes Hederstedt i Stockholm som hjälper till med finliret av tekniken. Tennis på den höga nivå som Louise spelar på kräver både tid och disciplin. Förutom att tävlingsveckorna utomlands tar plats i kalendern ska ju även tillräckligt med träningar få plats på veckans vakna timmar.

Här i Båstad finns många tennisintresserade som tränar på olika nivåer. Hur ser en träningsvecka ut för en tennisspelare som dig?
– Jag tränar tennis 3-4 timmar per dag i två pass och fys en och en halv timme per dag förutom uppvärmning och stretching. Beroende på hur kroppen känns har jag en till två vilodagar i veckan.

Är det bara blodigt allvar på träningarna eller kan du spela bara på skoj ibland?
– Jag spelar tennis för att det är skoj men det finns ju pass som är roligare än andra.

Hur ser ditt tennisår 2014 ut?
– Jag kommer försöka spela minst tjugo ITF-tävlingar och samtidigt träna vidare med fysen. Mellan tävlingarna blir det träning hemma i Båstad, Helsingborg och Stockholm

Just nu deltar du i 10.000 dollars (minsta proffstävlingsnivån) tävlingar. Vad krävs det för att ta nästa steg i utvecklingen?
– För att ta nästa steg krävs att jag får bättre fysik så jag kan utveckla min tennis på det sätt som jag vill.

Text: Idah Collin
Foto: O. Svensson