D-vitamin bildas i huden när solen lyser på oss. När det är höst och vinter i Sverige ser vi sällan solen och de få solstrålar som tittar fram har väldigt svag styrka. Därför kan det vara svårt att täcka dagsbehovet av D-vitamin under vintern, då vi måste förlita oss helt på att kosten täcker vårt behov.
D-vitamin kallas för solskensvitamin och tillverkas i kroppen när huden utsätts för solljus. Under höst och vinter när många är inomhus eller har mycket kläder på sig utomhus är det extra viktigt att tillföra D-vitamin via kosten. Ibland behövs extra tillskott. Försäljningen av D-vitamin har ökat kraftigt i svenska livsmedelsbutiker – det senaste året med 64,1 %.
D-vitamin är unikt bland vitaminerna just på grund av att kroppen tillverkar det själv när huden utsätts för solljus. Det skiljer sig också från andra vitaminer eftersom det omvandlas till ett hormon, ett så kallat steroidhormon, som kan styra många olika processer i kroppen. D-vitamin är ett fettlösligt vitamin vilket innebär att man måste äta mat som innehåller fett i samband med ett intag av vitaminet för att det ska tas upp av kroppen.
De vanligaste formerna av D-vitamin är D3 och D2. Vitamin D3 är det vitamin som bildas i huden av solljus, men det kan även fås via kosten i livsmedel som ägg, fisk, kött och vissa mejeriprodukter och berikade margariner. Särskilt bra källor är lax, sill och makrill. Vitamin D2 kan endast fås via kosten, främst från kantareller, andra svampar samt vissa alger.
EUs forskningsråd har fastställt sex huvudsakliga funktioner D-vitamin har i vår kropp:
1. D-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion.
2. D-vitamin bidrar till att bibehålla normal benstomme.
3. D-vitamin bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion.
4. D-vitamin bidrar till att bibehålla normala tänder.
5. D-vitamin bidrar till normala kalciumnivåer i blodet.
6. D-vitamin har en roll i celldelningsprocessen.