Hundraårige APELRYD

I hundra år har den legat där, Apelrydskolan, som en utpost mellan Båstads tätort, Norrvikens Trädgårdar och landsbygden. Här startade Nordens första trädgårdsmästarutbildning för kvinnor, samma år som första världskriget bröt ut efter skotten i Sarajevo. Åldersgränsen var 17 år och det kostade fyrtio kr i månaden av bo på skolan och då tillkom kursavgift på hundra kronor. Tolv elever deltog i första kursen.

apelryd1När Bjäreliv besöker Apelryd har påsklovet precis börjat och rektor Maria Kristensson är ensam i den stora byggnaden, utanför skiner solen och lugnet råder över Laholmsbukten. Men Maria saknar redan eleverna.
– Det är så tyst och ödsligt här en sådan här dag, börjar hon. Man är van vid liv och rörelse och det är ju det som är Apelryd för oss som jobbar och studerar här, det händer hela tiden något.

Egentligen räknas hela detta år som ett jubileumsår men den formella jubileumsdagen är den 2 maj då det blir allt från föredrag och konsert till mode show och musikal. Musikalen spelas två gånger per dag, både fredagen och lördagen, och är öppen för allmänheten. Tveka inte att kontakta Apelryd om du är nyfiken!
– På lördagen är det sedan Återvändardag, berättar Maria. Då kommer före detta elever tillbaka för att uppleva skolan igen och träffa vännerna från förr. På kvällen blir det Pepe´s Bodega och 100th anniversiery Party@LOFT!

Såväl Enchanted Fashion Show som musikalen Brand Hotell lockar till nyfikenhet och ni som upplevt Apelryds utställningar och evenemang tidigare vet att kvaliteten är den högsta, missa nu inte 2-3 maj, det dröjer hundra år tills nästa tillfälle.