Herr & Fru Kähr

Vi har vant oss vid att ha dem vid varsin sida Köpmansgatan, Olle och Helen. Han med sin inredningsbutik på havssidan och hon med sin klädbutik på andra sidan gatan. Men sedan någon vecka tillbaka huserar de numera under samma tak, sedan Olle tagit över grannlokalen till Catsuit.

kahr1
Fru & herr Kähr under samma tak.

Faktum är att det på inflyttningsdagen var på dagen 35 år sedan Olle Kähr startade upp sitt första varuhus, då i Nybro i Småland. Drygt 4000 kvadratmeter inredning i en stil som ingen tidigare sett. Inredningen, golvet, asfalten utanför, blommorna, ja allt, gick i rött och vitt.
– Det kom inredare och designers från hela världen för att se butiken och ta del av sortimentet, berättar Olle när vi ses i den nya butiken.

Åren har gått och när Olle och Helen numera driver de båda butikerna under samma tak skulle man kunna säga att det åter är ett varuhus, dock i lite mindre skala idag. För Helens del består sortimentet av damkläder från handplockade varumärken, alla unika i Båstad och självklart med en känsla och stil som passar kunden. För kunderna dem känner Helen väl.
– Jag har väldigt mycket stamkunder som uppskattar märkena jag jobbar med, nu har jag inför den här säsongen tagit in en del nyheter, såsom Joseph Ribkoff och Baum Und Pferdgarten som är mycket populära, berättar Helen.

Hemkähr av idag är egentligen ingen klassisk butik, i alla fall inte om Olle själv får bestämma. Han ser butiken som ett showroom för sin verksamhet som heminredare och de varor som finns till försäljning i butiken är egentligen smakprov på olika stilar. Utöver detta sortiment, som är stort, kan han i princip ta hem exakt det kunden önskar. Totalt handlar det om varor från mer än 40 länder.
– Min filosofi är att jag ska sälja unika inredningsprodukter, som inte går att hitta någon annanstans, berättar Olle.
Reaktionen hos många som kommer hit för första gången är att många av varorna kostar mindre än de trott och det är också viktigt för mig, det ska vara prisvärt och bra kvalitet.

Begreppet heminredare kan låta lite avskräckande för vissa, och framförallt dyrt. Men för Olle handlar det snarare om en service där konsultationen inte kostar något. Tillsammans med kunden går han igenom förväntningar och vilken känsla och stil som kunden vill ha. Därefter tar han fram skisser och förslag.
– Det kan handla om enstaka rum eller hela hus, berättar Olle. Jag tar med möblerna till kunderna så att de kan se dem på plats och utifrån det tar jag fram ett förslag med tyger, gardiner, kuddar och så vidare. Helheten.

Ett besök hos Olle och Helen Kähr är inspirerande och när de numera huserar under samma tak finns möjligheten för frun i huset att titta på kläder under tiden mannen inspireras av Olles inredning.
Detta kan bara bli bra!