Han tar herrkonfektionen till byn

Varje stad eller by med självaktning bör ha en herrklädesbutik. Men sedan Knuts Herrkläder stängde igen dörren mot Köpmansgatan har det funnits en klar lucka på marknaden i Båstad. Det är denna lucka som Håkan Ingvarsson nu bestämt sig att stänga igen när han tar steget från Skottorp till Båstad och öppnar Lindquists Herrekiperings andra butik.

Sjuttio år har gått sedan butiken i Skottorp öppnades och vilket sätt kan passa bättre att fira detta jubileum genom än att öppna en ny butik? När Bjäreliv är på besök i Skottorp är det en förväntansfull Håkan Ingvarsson som möter oss. Det märks att detta är något han velat göra länge.
– Tanken att öppna en butik i Båstad har funnits till och från under flera år, inleder han. Jag har många vänner på Bjäre och de har kommit med påstötningar löpande genom åren, inte minst när Knuts Herrkläder stängde. Även om det inte är så långt mellan Skottorp och Båstad inbjuder avståndet knappast till spontanbesök idag.

Den nya butiken kommer att ligga mitt på Köpmansgatan, granne med Mittpunkten och Hemkähr. och i skrivande stund pågår renoveringen för fullt inför öppningen på Skärtorsdagen. Håkan berättar att det kommer att bli en klassisk herrekipering men med lite tvist såklart. Servicenivån, som alltid varit ett av Lindquists kännetecken, kommer att vara lika hög som tidigare och Håkan kommer själv att dela sin tid mellan de båda butikerna.
– Vi kommer att börja med att ha öppet tisdag till lördag för att sedan växla upp när säsongen drar igång på allvar i april. Under högsäsongen har vi öppet alla dagar i veckan så det kommer att bli mycket jobb, men det är jag beredd på. Jag har anställt en tjej som kommer att arbeta i butiken i Båstad och sedan kommer även min son att finnas på plats, två generationer med olika nätverk.

Håkan Ingvarsson
Håkan Ingvarsson
Att Håkan Ingvarsson hamnade i klädesbranschen var en slump som så mycket annat i livet. Uppvuxen i Laholm, den kanske tryckeritätaste kommunen i norra Europa, föll det sig naturligt att han började jobba i den grafiska branschen. Efter en sejour på Canon, där han enligt egen utsago var duktigare på storkunder än på de mindre aktörerna, hamnade han så på Bil-Månsson i Laholm som bilförsäljare.
– Jag började sälja Volvo 1995 och trivdes bra med det, sedan blev den här butiken till salu och jag kände att det skulle vara kul att testa något annat. Det var 2002 och sedan dess har jag varit Skottorp och Lindquists trogen.

Lindquists Herrekipering är som namnet antyder en klassiska herrbutik med kostymen som en naturlig bas. Det är också här som traditionen är som starkast i företaget. Sortimentet innefattar dock så mycket mer än mörka kostymer, du hittar snarare allt du kan tänkas behöva som välklädd man. Från underkläder och strumpor till jeans, skjortor och ytterplagg.
– Jag jobbar med varumärken jag trivs med, berättar Håkan. SIR och Hansen & Jacob är basen skulle man kunna säga, sedan har jag bland annat Oscar of Sweden och det nya skjortmärket NILS som båda göra fantastiska skjortor.

Vad kommer då att skilja Lindquists i Skottorp och i Båstad? Håkan slirar lite på svaret men konstaterar sedan att Båstad kommer att bli lite exklusivare. Känslan av att alltid få bästa service ska vara densamma i båda butikerna, så även utbudet till stor del. Samtidigt menar han att mycket får ge sig med tiden. Än så länge vet han inte hur kundgruppen kommer att se ut i den nya butiken och denna kommer till viss del att forma sortimentet. Men kunden som är van vid Lindquist kommer att känna igen sig, det lovar Håkan.

Text: Joakim Ormsmarck Foto: Julia S Ormsmarck