Från växtodling till mäkleri

Håkan Danfors

Att han blev mäklare var egentligen en ren slump men inget han kommit att ångra en dag sedan dess. Ett kvarts sekel senare kan han konstatera att det som började som ett projekt med familjens jordbruksmark hemma i Trönninge blev ett yrke och en livsstil. 

Håkan Danfors är visserligen född i Lund men uppväxten var på en gård i Trönninge, mellan Halmstad och Laholm. Föräldrarna drev lantbruk och det var också inom detta område som den unge Danfors såg sin framtid. Efter att ha gått ut skolan i Halmstad väntade lantbruksskola i Önnestad, utanför Kristianstad, samt på Plönninge utanför Halmstad.

– På gymnasiet läste jag ekonomi och sedan kände jag att jag ville lära mig mer inom lantbruket och framförallt växtodlingen har alltid intresserad mig, berättar Håkan när vi slagit oss ner på kontoret i Mellbystrand. Som tjugofemåring startade jag eget där jag arbetade med service och försäljning av högtryckstvättar och ogrässprutor och det var också inom den branschen jag började arbeta med först Gullviks växtskyddsmedel och därefter som ansvarig för att starta danska Hardis verksamhet i Staffanstorp. Anläggningen monterade, servade och sålde Hardi sprutor på den svenska marknaden.

Man kan tycka att Håkan Danfors hade karriären utstakad redan här, uppväxt på ett lantbruk, en tänkt utbildning till lantmästare och redan ett brett kontaktnät runtom i Skåne och Halland. Men slumpen ville annorlunda och det kan han delvis tacka krisen i slutet av 80-talet för som innebar att spekulanten som ville exploatera ett bostadsområde på familjens mark i Trönninge fick kalla fötter och drog sig ur.

– Farsan ville att vi skulle försöka sälja marken ändå men jag tyckte att det var lika bra att vi själva tog tag i den här exploateringen och så blev det, jag hade en hel del kunskap från tidigare men började läsa in mig på fastighetsjuridik samtidigt som jag började jobba med projektet. Resultatet blev att jag hoppade av utbildningen till lantmästare och istället satsade på en mäklarutbildning och på den vägen är det, skrattar Håkan.

Den egna fastighetsförmedlingen startade våren 1994 i samma lokaler i Mellbystrand som företaget fortfarande huserar i och nästa år kan Håkan fira ett kvarts sekel som mäklare.

– Här hade legat en surfshop tidigare men lokalen stod tom och den passade mig perfekt. Till en början delade jag den med en redovisningsbyrå men när sedan både hennes och mitt företag växte så blev det vår egen och sedan har vi blivit kvar här. För tolv år sedan köpte jag sedan fastigheten.

I dag är personalstyrkan sex personer som fördelas mellan kontoret i Mellbystrand och det inne i Laholm som öppnade 2000.

Men hur känns det nu efter snart 25 år, är det fortfarande lika kul att gå till jobbet?
– Det är helt ärligt precis lika kul idag, säger Håkan. Varje affär vi gör är unik och det gör att det hela tiden är variation i det vi gör. Vi arbetar framförallt med villor och fritidshus eftersom det är så marknaden ser ut men även gårdar, bostadsrätter och kommersiella fastigheter och det gör ju dels att vi hela tiden måste lära oss om hela marknaden och dels att det alltid händer nya saker.

Vilka objekt är roligast att förmedla?
– Det är en svår fråga och egentligen går den inte att svara på, det är som jag säger så varierat att varje affär är kul, men lantbruksfastigheter är fortfarande lite speciellt och jag kan fortfarande ta upp en näve jord och säga vilken jordmån det är, där har jag ett specialområde som kopplar samman det jag började min karriär med och det jag gör idag.

Vad är skillnaden mellan att vara mäklare idag och för tjugofem år sedan?
– Den stora skillnaden är nog att hela kontrollsystemet är så mycket mer omfattande idag än det var tidigare, det är stor skillnad. Eftersom jag började själv utan att ingå i en kedja eller liknande fick jag skapa dessa system från början för att ha full kontroll men genom åren har den delen växt enormt för hela branschen och idag är varje steg i affären dokumenterat och kontrollerat ner till i princip klockslaget.

Innebär det fortfarande konstant helgarbete att vara mäklare 2018?
– Nej jag tycker inte det, visst har vi en del visningar på lördagar men annars har vi mestadels faktiskt visningar under vardagar. Eftersom vi mest har privata visningar, inte så ofta öppna, så blir det när det passar kunderna och då föredrar de flesta just vardagar. Det känns lite som att vi alla idag värdesätter helgerna och den ledigheten mer än vi gjorde tidigare, ett tag skulle man vara standby dygnet runt men så är det inte längre. Självklart finns vi där för kunderna och säljarna sju dagar i veckan men det efterfrågas inte på samma sätt längre.

Med sin bakgrund, där allt egentligen började med att exploatera familjens mark i Trönninge, har just nya områden kommit att bli någon av en specialitet för Håkan och genom åren har han varit med och skapat hundratals nya tomter tillsammans med markägare, såväl i Mellbystrand som i hela Laholms kommun. I dag räknar han företags upptagningsområde från Halmstad i norr till Ängelholm i söder men den stora marknaden är, och kommer alltid att vara Södra Halland.

Vad tror du om framtiden för din hemmamarknad då?
– Sverige har i många år urbaniserats alltmer och storstäderna växer men jag känner att vi nått en brytpunkt där fler och fler väljer att flytta ut på landet och det gynnar vår region. Här i Laholms kommun har vi nära till två flygplatser, två järnvägsstationer och en motorväg. Plus alla möjligheter till rekreation med naturen, åsen, havet och så vidare. Jag tror väldigt mycket på den här regionen i framtiden.

Trots att det helt klart gått bra för Håkan Danfors är det en ödmjuk man som sitter mittemot, att prata marknadsandelar är inget han är så intresserad av. Han och kollegorna jobbar på och arbetar för att säljare och köpare ska vara nöjda, det är det viktigaste i alla lägen. Att han blev mäklare var visserligen en slump men inget han ångrat en dag sedan dess.

– I påsk kan jag fira att det är 25 år sedan jag och Anders Karlsson stod här ute och spikade ihop min första receptionsdisk, det har gått snabbt