Bra sommar för teater

I ett kvarts sekel har Peter Lindholm spelat teater i Hembygdsparken och årets jubileum kunde firas med ett hett efterlängtat tak så att publiken numera kan avnjuta föreställningarna helt utan risk att bli varken blöta eller få solsting. Det förstnämnda kändes dock inte alltför oroande denna sommar. 

När Bjäreliv träffar Peter bakom kulisserna är det en halvtimme kvar tills han och kollegan Elvira Wall ska framträda som Pettson och Findus men med en hel del års rutin är det likväl en lugn teaterdirektör som vi möter.

– Det här med taket är lite speciellt, vi vet faktiskt inte om det håller tätt eftersom det inte regnat, skrattar Peter, men vi vet att det håller solen borta och det har varit uppskattat. Tidigare år har vi ibland haft mer publik i ösregn än i gassande sol med tanke på att barnen väldigt sällan ser just regnet som ett problem, men i år har alla dagar varit bra dagar.

Det har varit en bra sommar för Ballongteatern som med Pettson och Findus dragit mycket publik och det är ingen tvekan om att Peter är nöjd. I tolv år har han arbetat med den gamle gubben och den egensinnige katten och radarparet har blivit något av en institution för många besökare i Hembygdsparken.

– Efter så här många år får vi nu uppleva hur de som tidigare varit här med sina barn nu kommer med barnbarnen, det är väldigt häftigt konstaterar Peter. Jag startade upp 1994 och har hunnit med både Nalle Puh och Kapten Kolossal också.

Utöver barnteatern har sommaren även bjudit på komedin Omaka Par i bearbetning av Sven Holm och Anna Bromée. Årets sista föreställning gick den 12 augusti och Peter kan sammanfatta en sommar med en uppskattad komedi, även om han själv känner att det gärna fått varit en större publik.

– Barnteatern var som sagt en fantastisk succé även denna sommar men det har faktiskt varit lite trögare med Omaka Par och jag vet inte vad det beror på, avslutar Peter. Det är en riktigt bra komedi och en stark ensemble så vi får fundera inför kommande somrar vad vi kan göra annorlunda för att locka mer människor även på komedin.

Nu är säsongen över för Tullateatern och Ballongteatern i Hembygdsparken men vinterhalvåret bjuder en del gästspel runtom i landet där Peter tar med sig Findus ut på olika former av evenemang. Redan nu pågår planeringen inför sommaren 2019 för fullt och Pannkakstårtan utlovas, då även med grannen Gustavsson såklart.