Downhill är Adams liv

Adam Persson cyklar downhill Foto: Anna Matre, Bjäreliv

Adam Persson växte upp på Svalbo Gård i Böskestorp och började tidigt intressera sig för cykling. Nu är han arbetsledare för Vallåsen Bike Park under sommartid och kliver in i skiduthyrningen och skidverkstaden till vintersäsongen. Adam njuter när han får sätta sig på sin downhillscykel och susa ner för backarna.

– När jag började cykla hade jag aldrig stödhjul utan hoppade upp från stalltrappan och trampade iväg över gårdsplanen till stängslet i hundrastgården där det tog stopp, berättar Adam med ett leende.

I femte klass på Förslövs skola vann Adam en cykeltekniktävling. Tävlingen kvalificerade honom vidare till final i Klippan där 96 elever deltog och Adam blev segrare även där.
– Då vann jag en cykel och började buscykla lite mer och sen fann jag backarna på Vallåsen.

Körkort prioriterades och Adam kunde då själv ta sig till Vallåsen. En ordentlig downhillcykel inhandlades och sedan dess har en del cyklar förbrukats av den entusiastiske åkaren. Nu är han 24 år och lever ett liv som han verkligen trivs med.
– Många säger att jag lever drömmen men det är ju lätt att bli hemmablind. Det är rätt fantastiskt faktiskt, att få arbeta ute i naturen med något jag själv brinner för på min fritid. Dessutom kan jag ha med mig min hund ute under dagarna, det är ju gött.

Adam är väl insatt i Vallåsens utbud både när det gäller cyklingen men även för skidåkningen. Den 14 oktober stängde Bike Park för säsongen och snöproduktionen blir nästa fokus för anläggningens personal. Så fort vädret tillåter och snötäcket är tillräckligt djupt kommer skidåkarna istället vara de som tar kurvorna i backarna.
– Vi har lyckats spara snö från förra säsongen under lager av dukar. Det var ungefär 30 kubikmeter fördelat på några högar, hur mycket som är kvar efter den varma sommaren är svårt att beräkna men det ser fortfarande ut att vara mycket.

Vallåsen Bike Park öppnar återigen till påsk då Adam och hans kolleger kommer ta emot alla som vill prova på sporten.
– Alla kan testa, man kan komma som nybörjare. Här finns instruktörer som lär ut cykeltekniken, det blir mycket roligare då, säger en leende Adam.