Ängelsbäck intogs av gamla klenoder

Veteranplöjning Foto: Anna Matre, Bjäreliv

Traktorvännerna är en ideell förening som har cirka 450 medlemmar runt om i Sverige. Plöjning med veterantraktorer är något som hör hösten till i dessa kretsar. Återkommande träffas flera entusiaster i oktober och plöjer på Jan och Marie Louise Karlssons åker i Ängelsbäck.

Christina Holm från Lund flög en drönare med videokamera över åkrarna. Med en vinkel ovanfrån får hon filmer på plogens och traktorns verk som de intresserade tycker är mycket faschinerande att se på.
– Jag gör lantbruksfilm på DVD samt Youtubefilmer. Det blir lite olika resultat när de plö-
jer men den snyggaste plöjningen är så bra att man knappt behöver harva efteråt utan kan så direkt, det är en konst, förklarar en intresserad Christina.

Bredvid åkern där flertalet veterantraktorer plöjer sina olika remsor står samtidigt gårdsägarna och är tacksamma både för det gynnsamma vädret och den stora uppslutningen.
– Det känns bra detta, här har ju kommit en del entusiaster, några hela vägen från Ystad. Nu är det femte året på rad som jag arrangerar detta, berättar Jan.

Jan och hans fru Marie Louise hade familj och vänner på plats utöver flertalet veterantrak-
torentusiaster. Korvgrillning och trivsamma samtal avlöpte utanför maskinhallen med utsikt över Skälderviken och Kullaberg.
– Vi har en veterancruising lördagen före midsommar och sen är många av oss med i karnevalståget på midsommardagen i Förslöv, säger Jan

Jan har själv kört i karnevalståget i Förslöv sedan han var 15 år. De med veterantraktorer på Bjäre verkar för att det enbart ska vara veteranare i karnevalståget och inte de stora moderna och dessutom farligare traktorerna.
– Vi hjälper gärna till med traktor och även vagnar i den mån det går, berättar Jan.