Det där med livet

För några månader sedan blev en nära anhörig allvarligt sjuk. Helt plötsligt förändrades väldigt mycket. Saker man alltid tagit för självklara blev helt plötsligt osäkra. Tankarna började flyga runt och många av dessa kom att handla mer om livet än om den faktiska sjukdomen.

Livet. Vi tar det oftast för givet. Vardagen, helgerna, födelsedagarna, måltiderna och allt som hör till. Det rullar på. Dagarna blir veckor som blir månader och år. Min lilla bebis fyller fem till hösten, bilen som var helt ny har gått 2000 mil och mamma och pappa närmar sig pensionen. Var det så här det skulle bli? Svaret på den frågan är tveklöst ja, det var så här det skulle bli. Det är det här som är livet. Vi föds, vi lever och vi dör. Men det vi kan påverka är vad vi fyller detta faktum med. Vad vi jobbar med, hur vi lever våra liv, hur vi umgås med de vi älskar och bortser från det vi tycker mindre om.

En av min dotters fröknar, ja jag vet att det heter pedagoger, gav mig en tankeställare för ett tag sedan. Hon sa att jag ofta var så stressad när jag kom för att hämta Bella på förskolan. Jag var redan i tanken dit vi var på väg istället för att stanna upp och andas. Istället för att fråga Bella hur hennes dag varit eller titta på teckningarna hon ritat var jag redan i tankarna på ICA och på väg hem.

Jag fick en tankeställare och försöker nu stanna upp och se, lyssna och vara. Det är inte lätt alltid men när jag lyckas så njuter jag av stunden.

För mig, precis som för så många andra, är mitt jobb och min vardag i mångt och mycket samma sak. Även om jag skiljer på att vara ledig och att jobba så hänger allt ihop i slutändan likväl. Jag är så tacksam över att få jobba med det jag brinner för och att jag får arbeta med så många människor som delar min kärlek till Bjärehalvön. Vi är inte många på vårt lilla företag men vi har våra kunder och läsare och ni alla blir som våra arbetskamrater i många lägen. Jag hoppas att ni tycker lika mycket om Bjäreliv som jag gör.

I det här numret har jag det stora nöjet att presentera en ny medarbetare. En av mina stora idoler som liten pojke hemma i TV-soffan på 80- och 90-talet. En hemvändande bjärebo som framöver kommer att jobba tillsammans med oss Bjäreliv. Vi välkomnar Fritte Friberg!

Jag skulle vilja avsluta med några tankar kring det här med företagande. Vi återkommer ofta till hur fantastiskt det är att vi här på Bjäre har tre börsnoterade bolag, visst är det fantastiskt. Men för mig är det ändå så mycket större att vi har mängder av gårdsbutiker, klädbutiker, restauranger, matproducenter, hantverkare och så vidare. Småföretagare som har valt att arbeta här på landet i hembygden. Det är helt fantastiskt!

joakim-ny-150x150Men om vi vill att alla dessa ska finnas kvar så måste vi ta hand om dem. Vi måste gynna lokalt, shoppa lokalt och leva lokalt. Här på Bjäre finns allt vi kan tänkas behöva, om vi alla väljer att tänka så sparar vi alla både pengar och miljön. Ha det i åtanke nästa gång du sätter dig i bilen och kör söderut längs E6.

Joakim Ormsmarck
Redaktör