Livet på en tumstock

Häromdagen kröp jag runt på golvet och tog mått på det som ska bli vårt nya kontor under hösten. Det är mycket som ska fungera, fotostudio ska byggas, mattor ska läggas och bord ska beställas. Men någonstans mellan vårt nya show room och hörnet som där skrivaren ska stå blev jag kvar sittandes på golvet med tumstocken i handen.

Jag hade vikt ut 80 centimeter. Nästan lika mycket som medellivslängden i Sverige. Min blick gled sakta till 34 centimeter. Japp… Där är jag. 34. Snart 35. Nästan halvvägs. Helt plötsligt kändes den där fotostudion ganska avlägsen och nya tankar började dyka upp i huvudet som bilar på en sexfilig autobahn.

Okej. 34. Vad har jag gjort i mitt liv hittills? Var står jag nu? Och det viktigaste, vad vill jag göra innan min tumstock börja kryp upp mot 90 centimeter? (Ja, jag tänker bli minst 90!) Jag vill vara nöjd med mitt liv. Jag vill kunna tänka på mitt som innehållsrikt, inte ångra allt jag inte gjorde! För det här är inget genrep vänner, det här är showen. Det är nu eller aldrig.

Det sägs att livet inte handlar om att hitta sig själv utan det gäller att skapa sig själv. I varje sekund får du en ny chans att skapa din framtid, ett nytt ”jag”. Varje sekund får du en ny chans att välja om. Bryta upp gamla vanor, missnöje och bekymmer. Välja glädje och lycka istället. Vad mår du bra av? Vad får dig att känna riktigt uppriktig glädje? Vad är viktigt för dig här i livet? Vad prioriterar du?

Din lycka hänger endast på dig själv. Det går inte att skylla på någon annan, hur gärna man ibland vill. Endast du är ansvarig för din lyckostatus i ditt liv just nu. Så som Dalai Lama har sagt, ”Lycka är inte något färdiggjort. Det kommer från dina egna handlingar.” Allting börjar med dina egna tankar, känslor och handlingar.

Det kan ju handla om både små och stora ting. Sluta med ovanor som du inte mår bra av. Vara snällare mot dig själv. Ta ett beslut om semester. Våga följa ditt hjärta. Se till att ha mer egentid. Eller verkligen ta tid att odla dina relationer, ta inte alla för givet utan umgås med dina nära och kära med hela hjärtat. Våga ta ett steg utanför bekvämlighetszonen, för det är där det roliga finns… Det oväntade, speciella, det som gör dig berusande glad. Istället för att sucka och klaga över det som är dåligt, tråkigt och negativ. Det gäller bara att bestämma sig, både i stort och litet. Välja det som känns bra i hjärtat. Är det rätt så känns det lätt!

julia1Jag själv då? Jag börjar nog trots allt med att få det nya kontoret klart… Mycket av livets pusselbitar har redan fallit på plats de senaste månaderna och beslutet jag tog tidigare i höst att satsa mer på mig själv i form av träning, kost och stunder av egentid har medfört positiva resultat – för hela familjen. För när jag har mer energi, så kan jag vara mer närvarande i allt jag gör. Jag vill fortsätta att lära mig nya saker och våga vara mer äventyrlig. Ta små steg utanför bekvämlighetszonen. Livet är ju trots allt för att levas and the world is my playground.

Julia Salmela Ormsmarck
Tidningsmakare