Cura De Oliveira

Cura De Oliveira

Från Brasiliens nordöstra kust till Sveriges västkust, och många länder där emellan. Resan har varit lång för brasilianska Cura de Oliveira men ju mer hon har rest, desto mer övertygad har hon blivit om sitt syfte: Att ta hand om människor och hjälpa dem att hitta en bättre plats inom sig själva.

Cura växte upp med sin mamma, fyra mostrar och kusiner. Livet var enkelt i Bahia, på 80-talet var det området inte så utvecklat än och hade fortfarande platser med stora ursprungsskogar och paradisiska stränder.
– Vi levde ett enkelt liv och behövde inte mycket för att vara lyckliga. Jag studerade hållbara jordbruksformer och var mycket passionerad kring det. Jag trodde att det var lösningen för alla problem i världen, men efter några år senare insåg jag att det inte var min väg. Det fanns ett annat sätt för mig att påverka världen och det ledde mig till yoga och studera massageterapi.

Att ta hand om människor och hjälpa dem att hitta en bättre plats inom sig själva har varit ett effektivt sätt för Cura skapa verklig förändring. Förutom att det blev en livsstil, gav yoga och massage henne också ett syfte och det öppnade många dörrar för henne runtom i världen.
– Resandet blev ett sätt för mig lära mig om mig själv och om olika kulturer samtidigt som jag fick kontakt med människor från hela världen. Jag lärde mig engelska och spanska. Jag besökte så otroligt vackra platser, dels i mitt eget land Brasilien, men också Guatemala, Peru, Mexiko, Nicaragua, Irland, England, Spanien, Portugal, Sverige och Indien. Men allt är inte bara vackert, jag har sett mycket lidande och kamp, den fula sidan av mänskligheten.

Resorna öppnade Curas sinne för att se på världen vi lever i som ett stort kollektiv. För att vi ska trivas måste vi hitta nya sätt tillsammans att leva i harmoni med varandra och naturen.
– Jag behöver nära kontakt med naturen och människorna. Jag trivs med människor, att prata och lyssna på deras livshistorier. Jag tror att det är viktigt för vår emotionella hälsa att dela med sig av det vi upplever i livet. Samtidigt uppskattar jag också stunder av lugn när jag kan stänga av och ladda.
På sin första resa till Indien träffade Cura en svensk man som kom att bli pappa till hennes dotter. Åtta års förhållande förde Cura till slut till Båstad.
– Jag var redo för det. Jag behövde en bas och ville starta en familj. Mitt förhållande fungerade inte men jag har en vacker dotter, Anita, och jag ser framemot många äventyr med henne. Jag känner mig bara så lycklig att jag hittade den här platsen på jorden.

Cura arbetar numera som yogainstruktör på yogastudion Yogalito, massageterapeut på Hotel Skansen och hon har även öppnat en egen hemmastudio där hon tar emot yoga-PT-kunder och massagekunder.

Yoga är mer än bara en fysisk övning för Cura. Den har fördelar för kroppen men också för sinnet. Sinnet och känslorna har en djup inverkan på människors hälsa, yoga är en helhetssyn. Det är som att sätta ihop alla bitar, kropp, sinne, känslor och ande.
– Yoga lär mig att titta på mig själv och andra med mer medkänsla, se utmaningar som en möjlighet att växa och hitta en ny start i varje andetag. Jag har ögonblick då jag tappar spåret inom mig själv, precis som alla andra. Yoga gör mig inte immun mot sorg, besvikelse eller ilska utan ger mig färdigheterna att hantera dem på bästa sätt. Mödrar är en förlängning av min yogapraxis. Jag har inte lika många timmar att ägnamsig åt min matta som tidigare men i mina dagliga rutiner ser jag till att utöva tålamod, osjälviskhet, hängivenhet och att släppa taget. Att bli mamma öppnade också mitt hjärta för att uppleva sann kärlek utan gränser. Alla dessa egenskaper är en del av yogan.

Yoga tar många former nu i modern tid. Vi har så många stilar av yoga att anpassa oss till alla typer av människor och behov, vilket är bra men det kan också vara förvirrande och överväldigande när vi ska välja vår väg.
– Jag brukar föreslå att man ska prova en klass som inte är så krävande, som yin yoga, hada yoga. Eller om du redan är mer fysisk kommer en långsam eller mjuk vinyasa att få dig att andas och lära dig den grundläggande justeringen för poser. Försök också att uppmärksamma hur din kropp känns efter klassen, hur du känner dig känslomässigt och mentalt. Om du avslutar en klass och känner dig irriterad, upprörd eller utmattad kan det vara en indikation på att det inte är rätt för dig just nu. Yogaövningen bör anpassas till dig, inte du till den.

Namn: Cura De Oliveira
Ålder: 38
Född: i Bahia, Brasilien
Bor: i Båstad
Familj: Tvååriga dottern Anita
Favoritplats i Båstad: Rivieraområdet är min favoritplats att gå på promenader med Anita och rensa mitt huvud. Min andra favorit är utan tvekan kallbadhuset på Skansen.
Yrke: Yogalärare och massageterapeut
Aktuell med: Yogaklasser på Yogalito, yoga-PT och massage i hemmastudion, retreat på Torekov Hotell i mars 2020 med Stephanie Sanders. Mer info www.yogawithcura.com