Äsch de är väl bara att rösta på min favoritfärg?

Carmela

Många av mina kära vänner, inklusive mig själv, tycker fortfarande att det är jätteunderhållande att kolla på Superhjältarna och Disney Channel. Många av mina kära vänner har röstat detta året.

Bara att höra att folk i mitt umgänge har varit i vallokalen och röstat låter galet, men samtidigt kul att så pass unga människor får lov att vara med och påverka, det är ju trots allt vår framtid också.

Men detta hindrar inte mig från att tänka på hur många ungdomar som röstar utan att ha någon aning om vad de röstar på.

Personligen är jag inte jätteinsatt i politik även om jag försöker vara det och jag har verkligen ingen aning om vad alla våra mest aktuella partier står för mer specifikt. Om man inte bortser från alla ”smått vinklade” uttalanden man får läsa på sociala media, det man får höra av människor i sin närhet och alla chips, goodiebags och blanketter man fått utdelat på gatan av olika partier. Dessa är i princip de enda underlagen jag har och jag antar att det är samma för många andra.

Hur ska en ungdom som slängs ut i detta hav av inflytelserika människor, propaganda(?) och information, kunna ställa sig fritt och välja vad man tycker utan några som helst förkunskaper? Det går inte.

Därför tycker jag att det är extremt viktigt att ge dem, eller rättare sagt oss, dessa förkunskaper så man kan bilda sig en egen åsikt grundad på fakta.

Jag kan verkligen tänka mig att en stor procent av de unga som röstat i år antagligen bara rös- tat på vad ens familj röstar på. Vissa har säkert också avstått från att rösta på partier på grund utav att de skaffat sig förutfattade meningar utifrån vad man får höra och läsa om på sociala media. Och detta är inte bra för någon, vi måste kämpa för att människor överlag, faktiskt inte bara ungdomar, har neutrala förkunskaper om alla ”huvudpartier” innan val för att vi ska få ett land som styrs på det ultimata sättet.

En lösning gällande ungdomar, är att lägga detta på skolan. Att alla gymnasieskolor i landet har någon form av opartisk (!!!) undervisning varje valår om våra olika partier där elever kan få en klarare bild av hur partierna resonerar under det aktuella valåret samt vad de står för generellt sätt.

Det finns självklart svårigheter med att undervisa opartiskt om politik men det är väldigt viktig att vi försöker komma runt detta problemet för att kunna informera våra unga i samhället om hur de kan påverka sin framtid.

Jag känner själv att jag inte har tillräckligt med kunskap inom politik för att rösta så jag hade inte varit redo för att rösta i år. Och jag vet att många ungdomar känner likadant men samtidigt inte har motivationen till att frivilligt lära sig om partierna och sätta sig in i politiken. Det är därför vi behöver Sveriges skolor som stöd för ett genuint valdeltagande bland unga!