Rögle kommer att lyfta

Roger Bengtsson, Bjäreliv

Genom tiderna har det spelats en (1!) SM-slutspelsmatch i ishockey i Ängelholm. Den 20 mars 1994. I match två i bäst av fem kvartsfinaler förlo- rade Rögle med 2-3 mot Malmö IF. MIF vann kvarten i tre raka och tog en knapp månad senare hem sitt an- dra SM-guld efter en finaldrabbning mot MoDo. Ett MoDo med Peter ”Jag är så grymt besviken på Börje” Forsberg i början på sin episka karriär. 25 år senare är sannolikheten för nya SM-slutspelsmatcher i Ängelholm ganska goda, eller till och med mycket goda, enligt vissa.

SHLs slutspelsupplägg är ju egentligen ganska generöst tilltaget. 10 av 14 lag får möjligheten att slåss om SM-bucklan efter avslutad grundserie. Att Rögle BK efter tre säsonger i SHL inte lyckats krångla sig in i det finrummet säger egentligen ganska mycket. När SHL skulle utökas till 14 lag för några år sedan tog ängelholmsklubben i från tårna och lyckades ta klivet upp. Men efter den prestationen blev det lite pyspunka över alltihop. Rögle är alltjämt en SHL-klubb men det har varit en skakig och gropig resa där klubben egentligen bara uppnått delmålet att hålla sig kvar i landets högsta ishockeyserie. Inte så mycket mer. Det lär bli ändring på det den här säsongen. Det är på vårens förändringsvåg som Rögle nu ska surfa vidare och det med ett lag som bröderna Abbott i högre grad än förra säsongen fått vara med om att utforma. Det kommer bli ishockey i galet högt tempo, där varje spelare i varje byte kommer köra. KÖRA! Truppen ser otroligt spännande ut med en kombination av rutin och klass parat med ungdom och talang. Försäsongen har sett lovande ut med goda resultat och insatser i nästan alla träningsmatcher. Bäddat för pyramidabel succé med andra ord.

Nja. Håll i hästarna nu. Jag påminner om den 14 november 2017. Mora hemma. 1-6. Det är tio månader sedan. Man ska nog vara så realistisk att man ändå ger detta röglebygge lite längre tid att verkligen åstadkomma förändring. Det är därför mitt tips inför säsongen som ni ser nedan är så relativt försiktigt vad gäller Rögle. En niondeplats.

Rögle kommer att vinna betydligt fler hockeymatcher från säsongsstart än vad som var fallet förra året. Ajöss till bottenkamp, kvalångest i början på november och spekulationer kring vilket allsvenskt lag som passar Rögle bäst framåt mars månad.

MEN! Rögles energihockey kommer att slita på truppen, skador kommer ofrånkomligen att dyka upp. Det finns också en rad frågetecken kring några bärande spelare. Prestigevärvningen och hemvändaren Mattias Sjögren till exempel. När är han fullt rehabiliterad från sin huvudskada och spelklar? I vilken form kommer OS-backen Jonas Ahnelöv sent in i lagbygget? Är verkligen Christian Thomas en fullvärdig ersättare för flyktade Bryan Lerg? Kan backen och poängkungen i norska ligan, Codie Kurran, anpassa sitt spel till det betydligt högre tempot i SHL? Pucktappen på offensiv blå som gett motståndarna smaskiga spelvändningar har varit lite för många för att övertyga mig. Hur tuff blir baksmällan för Olle Liss? Vårens publika kelgris kommer att få kämpa hårdare för poängen i vinter. Hur tacklar Rögles egen Simson den utmaningen? Å andra sidan har spelare som Nils Höglander och Leon Bristedt visat att det finns kvalitet och spets även strax bakom de tunga spelarnamnen.

Betänk också att jag väldigt sällan fått rätt i mina tabelltips inför säsongerna.

Det kommer att bli en galet intressant Röglesäsong oavsett. Precis som vanligt.

SHL-tabellen 2018/19

1. Växjö
2. Färjestad
3. Djurgården 4. Frölunda
5. Skellefteå 6. Brynäs
7. HV 71
8. Malmö
9. Rögle
10. Luleå
11. Linköping 12. Timrå
13. Örebro