Året som gått på Bjäre

Att sätta sig ner med årets skörd av tidningar är en härlig känsla. Det blir som ett litet tidsdokument över året som gått och samtidigt ett bevis på hur mycket som faktiskt händer i bygden under ett år. Här har vi sammanfattat lite av allt det vi skrivit om 2015.

Året började för Bjäreliv i slutet av februari med årets första nummer. Vi kunde här läsa om Sparbankstiftelsens satsning på en ny friidrottsarena på Örebäcksvallen, då visste vi inte att det verkligen skulle bli av men det vet vi nu! I samma nummer intervjuades Marcus Bengtsson om sin nya roll på Hotel Riviera och vi fick ta del av Hälsostudions planer för en total ombyggnad. Vi gjorde även en avstickare till Skummeslöv för att gratulera Roger och Helena som fått en fin plats i White Guide.

Pensionat Neptun fick ny ägare när Sara Sjögren tog över driften och samtidigt gjorde en omfattande renovering, detta kunde vi läsa om i mars månad. I samma nummer kunde vi visa de första bilderna på Peter Johannesens food truck som nästan började blir klar efter en omfattande renovering samtidigt som Swedbank och Sparbanken Öresund slog ihop sina kontor. I april pryddes tidningen av fantastiska Wai som berättade som sin egen resa från Vietnam till Båstad. Att han dessutom hade ABBA som drömgäster gjorde succé och det bildades till och med en grupp på Facebook för att försöka förverkliga tanken, resultatet kring denna är ännu okänt. Båstad laddade för omval och vi gjorde en näringslivsbilaga för att lyfta frågor kring företagande inför valet, politikerna svarade så gott de kunde och sedan gick vi till valurnorna.

I maj var han äntligen på framsidan. Rickard Andersson, chokladkonstnären med sin Volvo PV var tillbaka i rampljuset när han gjorde comeback i kolhydratsbranschen på Birgit Nilsson Museum. I samma nummer kunder vi läsa om Paul Rösth och hur han löst livspusslet kring arbete och fritid. Årets första sommarnummer kom ut dagarna innan midsommar och var rekordtjockt. Med bilagor från G.Swenson, FordStore och Båstad Marathon var det ett tungt nummer att kånka ut i brevlådorna men också mycket att läsa. Västra Karups IF fyllde 80 år, vi visade bilder från invigningen av nyrenoverade Villa Abelin och tipsade om god mat för sommarens picknick.

I juli månad tog Gustav Sundin över efter Don Clarre i Torekov och Claes Kanold träffade den nyblivna galleriägaren och pratade konst och hans nyinstiftade stipendie. Vi kunde även stolt visa upp mingelbilder från releasefesten för vårt systermagasin Båstad Magazine. En av årets starkare intervjuer inledde augustinumret när Johan Olmarker berättade om sin cancerdiagnos och hur den stärkt honom som person samtidigt som han fått en annan syn på livet. Fritte Friberg skrev om pommes frites och Claes Kanold summerade sommaren.

Hösten inleddes sedan med Karoliina Eveson på framsidan och vi kunde berätta om såväl Karoliinas resa från Finland till Båstad, byns nya ölfestival och att SIR slog upp en ny butik på Väla!

Oktobernumret var första gången vi hade en riktig racerförare på framsidan när Marcus Jönsson var omslagsgosse. Efter att två år i rad ha vunnit Radical Cup Scandinavia passade vi givetvis på att gratulera. I samma nummer kunde vi även berätta om den nya bostadsrättsföreningen som nu växer fram i Praktikertjänsts gamla lokaler längs Kattviksvägen samt visa bilder från Carl Johan Bernadotte Rotaryklubbs charterfest.

Vi är nu framme vid novembernumret med herr och fru Millqvist på framsidan, Hotel Skansens framgångar i Hong Kong schemat för invigningen av tunnlarna genom åsen. Men det minns du förmodligen, det är trots allt bara någon vecka sedan du fick det i brevlådan.

Detta var en sammanfattning på drygt 3000 tecken av året.
Vill du ”bläddra” i alla nummer så finns de att läsa här.

Text: Joakim Ormsmarck
Bild: Julia Ormsmarck