Äntligen dags för Brasseveckan

Efter festival- och tennisveckor är det nu på onsdag 27 juli återigen dags för efterlängtade Brasseveckan nere på Skansenbadet och Badkrukan. Årets Brassevecka kommer att vara mer fylld med aktiviteter och artistframträdanden än någonsin.

– Vi vill att alla som kommer till Brasseveckan ska njuta och vara glada, säger Joel Ferreira Da Silva och Isa Praia, de två brassarna som leder festligheter.

Till veckan, eller de fem dagarna om man ska var noga, har Isa och Joel bjudit in vänner från hela Skandinavien och Brasilien. Det händer massor av roligt och intressant. Programmet har vuxit och det blir mer capoeira och zumba än hittills.
– Instruktörer från hela Sverige samlas här i Båstad och håller lektioner, berättar Isa Praia, vars egna zumbasessioner är ett av veckans populäraste inslag.

Dessutom utlovas fotboll, god mat – den som inte provat nationalrätten feijoada måste ta chansen – äkta caipirinhas i baren, sandslottstävling, dans, teater och kultur.
Nytt för i år är ett rymligt tält som gör att man inte blir lika väderberoende som förr om åren. Isa och Joel är lite hemlighetsfulla när Bjäreliv pratar med dem några dagar innan allt sätter igång.
– Vi har många överraskningar på gång som vi inte vill avslöja i förväg, men vi lovar att alla kommer att bli glada.

Det som redan nu kan avslöjas är att det blir det största artistuppbådet i Brasseveckan fjortonåriga historia. Viny Brasilien, Claudio Krum Brasilien, Alba Cristina, Simone Moreno, Samba da Gente, Ziriguidum och Javier Manik för att bara nämna några. Det hade inte varit Brasseveckan utan de lite mer ceremoniella inslagen. Dels ”Tvätta Hamnen”
– blev mycket populärt förra året då deltagarna fick vara med och skrubba hamntrapporna under glada tjut. Och söndagens avslutningsfest då stranden fylls med vitklädda människor, levande ljus och musik. Som ett offer till havets gudinna skjuts en brinnande flotte ut i vattnet, et mycket suggestivt och stämningsfullt sätt att sätta punkt.
Alla Brasseveckans aktiviteter äger rum runt omkring Badkrukan på stranden och några kvällar blir det karneval inne på Pepe´s Bodega.
– Kom ihåg att Brasseveckan vänder sig till alla åldrar, i sommar har vi extra mycket aktiviteter för barn och ungdomar.

Hela programmet finns på brasseveckan.se.

Text: Claes Kanold
Foto: Göran Buhre