Ängelholm har fått en ny vinylbutik i city

Mats Nilsson är tillbaka i Ängelholm efter 20 år. En hel del känner igenom honom från bandet Rag-And-Bone och inte minst att han är mannen bakom Röglelåten ”Grön & Vita Bröder”. Nu är han aktuell med den nyöppnade skivbutiken Electric Mud Records.

Vi hittar skivbutiken på Järnvägsgatan 8, i en klassisk källarlokal där Mats lyckats med att skapa en atmosfär som andas musik rakt igenom. Här samsas cirka 8000 vinylskivor med lite ”nyare” medier. Allt för att den som letar efter något speciellt ska hitta det den söker.

Idéen om en skivaffär väcktes av en tillfällighet då Mats blev erbjuden att köpa en stor samling skivor. I den fann han många guldklimpar som han ville ha till sin privata skivsamling som i skrivande stund är uppe i 3500 skivor.

– Det blev många skivor över och då öppnade jag en loppisbutik i Örkelljunga 2012, berättar Mats och fortsätter, för tre år sedan bildade jag Electric Mud Records. Det gick bra och efter boendeflytt till Ängelholm kändes det naturligt att öppna upp butiken här istället.

På frågan om hur målgruppen ser ut svarar Mats,

– Det finns egentligen ingen specifik målgrupp utan jag upplever att det gemensamma för mina kunder är att alla är musikintresserade och på jakt efter bra musik. Men visst, jag märker att allt fler yngre och även tjejer har börjat intressera sig för vinylskivor.

Electric Mud Records är först och främst en vinylbutik men det går även att hitta alltifrån CD, DVD, 78 varvs stenkakor, kassettband till retro t-shirts, badges, pins och böcker. Allt som har med musik att göra helt enkelt.

– Det jag kommer över och är intressant köper jag in. Är det sedan en skiva som är ett år gammal eller 30 år, det spelar ingen roll. Enda kravet är att det är musik eller musikrelaterat.

Du kan hitta skivor från i stort sett alla årtionden här. Har du tur kan du hitta riktiga rariteter.

– Det jag har minst av är unika exemplar från -92 och framåt. Ofta sålde folk av sina skivsamlingar vid den här tiden eftersom CD-skivan tog över och fasade ut vinylskivan.  Artister släppte då inte så många exemplar av varje skiva eftersom efterfrågan sjönk, säger Mats.

I den gamla butiksdisken ligger en skiva med titeln Electric Mud och Mats berättar att det är den skivan som gav butiken sitt namn.

– Den skivan var faktiskt med i den första samlingen jag kom över som fick mig att starta butiken. Det är en skiva av bluesartisten Muddy Waters. Deras skivbolag ville göra en mer psykedelisk skiva, lite mer utflippad som det skulle vara 1968. Då tyckte kritikerna skivan och stilen var värdelös men nu har den blivit en kultskiva och många av dagens hiphoppare samplar från just dessa skivor.

Oavsett om du är på jakt efter någon specifik skiva eller bara vill ta en kopp kaffe och en pratstund om musik med Mats så lär du inte bli besviken. Electric Mud Records är en butik som kompletterar handeln i Ängelholm bra.

– Skivor byts ut i sortimentet hela tiden och är man på jakt efter något specifikt bör man kika in regelbundet. I framtiden kommer jag öppna upp ytterligare ett rum i butiken för att bredda utbudet ytterligare, avslutar Mats.