Var är alla?

I onsdagskväll tog jag mig en sväng ut på byn. Jag ville se lite folk och vara social. Tyvärr blev det en rätt ensam kväll på stan. Såg knappt en levande själ. Kändes som jag hade missat någon högtid som firas hemma i stugorna och det bara var jag som inte fattat att det var där man skulle vara.

Det finns de som tycker att turisterna och deras höga förväntningar och krav styr för mycket över utbudet i Båstad. När jag då är ute en sväng på kvällen en vanlig onsdag i oktober och inser att det knappt är en enda Bjärebo ute så det är väl klart att det blir turisterna som styr till stor del. Det är ju nu som ställena är öppna för oss som bor här. Se då till att utnyttja dem och sitt inte hemma och klaga på de som kommer och spenderar pengar under delar av året. Dock har vi turisterna att tacka för det fina utbudet vi faktiskt har. De flest byarna med endast några tusen invånare har inte Båstads utbud så se nu till att utnyttja det.

Det kanske är höstens eftertänksamhet tillsammans med mörkrets allt tidigare intåg på kvällarna som får många att krypa in i sina hem och mysa ner sig i soffans mjuka kuddar och bara vara. Inga av sommarens måsten finns kvar. Inga krav på grillkvällar och sena utomhusaktiviteter. När mörkret kommer redan tidigt på kvällen är det ju inte heller någon idé att vara ute och kratta löv eller göra annat som hör hösten till.

Symboliken i att på våren och sommaren öppna dörrarna och ta sig utanför hemmets väggar gör även de flesta mer öppna, sociala och spontana. Sen när det är dags att ta gå in och stänga dörrarna på kvällarna verkar många göra detta även inombords. Det är nu som det reflekteras över livet. Vad som hänt senaste tiden. Vem är jag och varför? Vilka är målen? Det är väl helt enkelt den delen av året just nu som passar bra till att ta det lugnt på och vara lite eftertänksam och rå om sig själv. För om bara drygt en månad så kommer nästa stressmoment med massor av måsten och förväntningar. Då kretsar allt kring julmarknader, luciafiranden, glöggbjudningar, julavslutningar, julklappar, pynt, osv. Men det får bli då, jag ska inte stressa upp över det än.

PeterJust nu inser jag att det inte bara är dotterns garderob som måste förnyas med nya kläder inför vintern, även jag behöver förnya min. Förhoppningsvis får jag extra inspiration i detta nummer av Bjäreliv som handlar lite extra om mode och kläder. Det får blir shopping på dagtid då affärerna är öppna sen tänker i alla fall jag gå ut och äta och ta ett glas vin när tillfälle ges. Trots att det är mörkt på kvällarna.

Peter Jakobsson
Krönikör