Bjärehalvön får ännu mera kvalitetslitteratur

Christoffer Palmer är inte bara ny bokhandlare i Båstad. Kärleken till litteraturen har också resulterat i ett nytt, lokalt bokförlag. Spleen Books, som han driver tillsammans med författaren Ulf Peter Hallberg, möter julen och det nya året.

Det har inte blivit många lediga dagar för Christoffer Palmer, sedan har tog över Bjäre Bokhandel i början av sommaren, ”en av landets bästa bokhandlar” som alltid varit en förebild för honom när han drivit Höganäs Bokhandel & Cappuccino.
– Man väljer inte när man blir med bokhandel. Båstad var en situation där jag kände att jag inte hade något val – det här var ett giftermål, de hör ihop de två butikerna. Samtidigt var Christoffer Palmer mitt uppe i förverkligandet av ett drömprojekt, som ”legat och grott under två, tre år” – att tillsammans med författaren och översättaren Ulf Peter Hallberg ge ut kvalitetslitteratur. Den första boken från Spleen Books släpptes under årets bokmässa i Göteborg.

Vems idé det var att starta bokförlag minns ingen av dem längre, när vi träffas över en cappuccino i Christoffers bokhandel i Höganäs.
Runt om bland hyllorna hörs barnröster, som emellanåt höjs glatt när någon hittar rätt bland böcker och skolprylar. Hörnan för barnlitteratur är också bokhandelns mötesplats, som försetts med soffa och en fåtölj.
– Kaffet är en bra orsak till att ta sig en pratstund. Många vänskaper, många projekt och idéer har uppstått över en kopp. Spleen var också en sådan grej.
– Projektet har utvecklats ur vänskapen kring böcker och de här samtalen om vilka böcker som är bra och varför det är så härligt med litteratur, tillägger Ulf Peter Hallberg.

Christoffer och Ulf Peter har inte bara passionen för böckernas värld gemensamt. De delar också kärleken till Kulla- och Bjärehalvön.
Det var här i bokhandeln de först träffades, för tolv år sedan, då Christoffer nyligen tagit över den och Ulf Peter Hallberg kom för att presentera sin bok ”Grand Tour”, som tar läsaren från sommarminnena runt Mölle till Europas och USA:s storstäder.

Ulf Peter är storstadsromantiker och ser Christoffer som en småstadsromantiker.
– Romantiken ligger i att vilja skapa en bokvärld, en levande värld för konsten i Höganäs eller i Båstad, som Christoffer har gjort.

Själv vill Ulf Peter dela med sig av sina erfarenheter av ett liv runtom i världen.
– Jag ville bo i Köpenhamn, New York eller Berlin. Jag var uppfylld av storstaden.
1983 flyttade han till Berlin, efter ett år i Paris.

I Ulf Peter Hallbergs första roman, ”Flanörens Blick”, som kom tio år senare, delar han med sig av tankar och upplevelser, om liv och konst och sin nyfikna inställning till medmänniskor och kvarter.
– Jag älskar de här storstäderna, känner en enorm gemenskap med människorna när jag rör mig på gatorna.
Den gemenskapskänslan går tillbaka till barndomens Mölle.
– Känslan jag hade som barn i Mölle kan likna en känsla jag har när jag går i Palais-Royal eller Luxembourgträdgården i Paris och båda hör på något vis ihop. Det handlar om känslan av samhörighet som platserna inspirerar till av både försvunnen och nyfödd värld, en längtan som aldrig ger vika, förklarar han.
Ulf Peter Hallberg är född i Malmö och började tillbringa somrarna i Mölle i mitten av 1950-talet. Hans föräldrar var med och startade Mölle Tennisklubb 1959. Tennis blev viktigt för familjen, berättar Ulf Peter.
– Varje sommar åkte vi i karavan över åsen för att titta på tennis i Båstad.

Christoffer, som pendlar mellan Höganäs och Båstad, säger att det egentligen inte finns tid för det här projektet i hans liv just nu.
– Men jag gör tid, eftersom det känns viktigt. Jag kan fördjupa min litterära kontakt och fördjupa min litterära passion. Det är mina viktigaste motiv, förutom att det är jättekul att göra något med en vän.

Han berättar att de kommer att jobba i samma format med de olika böckerna, i en estetik där platsen står i centrum, i vad som kallas danskt band, med mjuka pärmar med invik där det finns plats för exempelvis kartor. Grafisk formgivare är Sverker Michelsen, som tillsammans med Ulf Peter gjorde ”Passagearbetet. Paris, 1800-talets huvudstad”.
– Läsaren ska kunna stoppa boken i resväskan och åka till platsen och vara med om upplevelser som liknar dem i boken, säger Ulf Peter.
På bokhandelsdiskarna ligger nu en nyutgåva av ”Barndom i Berlin kring 1900” av Walter Benjamin, en författare och filosof som beskriver Berlin så att en hel epok träder fram.
Akademiledamoten Sara Danius och Hallberg har skrivit kunskapsrika efterord om Benjamin och Berlin.

I vår släpps ”Paris – staden som spegel” av Ulf Peter Hallberg, samt en bok om skrivande och översättning med titeln ”Ensamhetens strategier”. Denna spännande volym, med många svartvita fotografier, innehåller essäer av ett 40-tal av de bästa författarna och översättarna i Norden och Europa; den är redigerad av Ulf Peter Hallberg och John Swedenmark.

Det är inte så att Ulf Peter saknar förlag. Han ges ut på Norstedts och Atlantis. Men ”Spleen ger en total frihet att göra något som är experimentellt”.
– Ett stort förlag har en produktionsprocess på minst ett, två år. Charmen är att vi kan göra projekt vi brinner för mycket, mycket snabbare, menar Ulf Peter.

Vi kan också se fram emot en bok om Kullaberg, som finns med i planerna för den jorden runt-känsla som hägrar på det nya förlaget. Kanske också en om Bjäre, vem vet?
Att emellanåt återvända till Kullahalvön blev viktigt för Ulf Peter då han själv fått barn. Familjen bor fortfarande i Berlin men har sedan 2005 också ett hus i Nyhamnsläge.
– Att ha en brevlåda på Kullahalvön blev viktigt för en kosmopolit. En plats som går ända tillbaka till barndomen.

Det visade sig att den platsen låg bara 200 meter från Christoffers hus.

TEXT & FOTO: PETRA CARLSSON