Fredrik ”Fegge” Olofson står aldrig still och trampar

Fredrik Fegge Olofson Foto: Anders Sällström

Med sina uppskattningsvis ungefär 2 000 gästplatser på lite drygt 15 000 invånare är Båstad högst sannolikt den kommun i Sverige som har flest restaurang & caféstolar per capita. Man kan fråga sig hur den ekvationen går ihop. Eller också kan man fråga några av de Bjärebor som är verksamma i branschen. Till exempel krögarveteranen Fredrik ”Fegge” Olofson.

1991 var han med och drog igång Pepe’s Bodega, då en liten oansenlig bar på 19 kvadratmeter i ett dittills outnyttjat skrymsle i det gamla Warmbadhuset i Båstads oskyldiga ”hamnkvarter”. Idag, 27 festliga år senare, är Fredrik något av en galjonsfigur i det bjärehalvöiska nöjeslivet. Officiella titeln är VD för Huset vid stranden AB, där Pepe’s Bodega, restaurang Papas och musikfestivalen Summer On är några av de varumärken som ingår. Helst titulerar sig direktör Olofson dock coach.

Hur kommer man över huvudet taget på tanken att starta ett servicebranschföretag i en pytteliten ort som Båstad, är det första Bjäreliv undrar när vi lyckas haffa tag i Fegge för det första samtalet i vår nya intervjuserie.

– Det fanns nog ingen större tanke bakom utan från början var det mest en sommarfling. Vi ville helt enkelt öppna en liten bodega. Men sedan, när det gick så bra och vi såg att vi lyckades skapa glädje hos så många människor, blev det en utmaning att fortsätta och att utveckla konceptet. Det är det som gör att det fortfarande, efter så många år, är lika kul att syssla med det här.

Att kontrasterna mellan en kulen kontorsvardag i november och ett hett tennisveckodygn i juli är gigantiska behöver man inte vara raketforskare för att förstå.
– I november tillbringar jag fem-sex timmar på kontoret normala dagar. Det finns alltid lite att greja med efter en lång sommarsäsong. Samtidigt jobbar vi mycket med bokning av artister och upplägg inför kommande års Summer On-festival. Dessutom har vi våra julbord som börjar i slutet av månaden på Papas. Det kan faktiskt var rätt hektiskt även under den lugna perioden.
– En arbetsdag under tennisveckan är förstås lite annorlunda. Då är vi 120 anställda i huset, jämfört med två under vintern! Vi har en ledningsgrupp bestående av nio personer som ses dagligen och försöker vrida på alla detaljer. Under ett dygn kan vi bl. a servera mat till uppåt 2 000 gäster. Vi stänger vid tre på natten, när de sista går hem vid halv fem på morgonen har städarna redan börjat och sedan dyker det första köksteamet upp vid åttasnåret. Det pulserar i huset dygnet runt. Själv är jag på plats mellan 16 och 20 timmar de där dagarna.

Dynamiken som uppstår i skillnaden mellan de olika säsongerna är det roligaste med jobbet förklarar Fegge. En annan uppsida med att vara krögare i Båstad är alla människor man får möjlighet att möta.
– I vår bransch blir det en hel del resor världen över, inbjudna av olika leverantörer. Då träffas många härliga likasinnade profiler, kanske de bästa restaurangmänniskorna i landet.
Men inga uppsidor utan nedsidor. Fredrik Olofson har en näst intill okuvlig förmåga att se positivt på det mesta, dock är det en sak som är lite jobbig med de omtalade säsongsvängningarna:
– Den största utmaningen vi måste arbeta med är att vi i princip måste starta upp ett helt nytt företag varje sommar, där de flesta är helt nya på jobbet. Man kan bli lite galen ibland när inte rutinerna sitter förrän långt inne i säsongen. Det tar mycket energi.

Situationen är likadan för många av näringsidkarna på Bjärehalvön. Man skulle kunna tro att konkurrensen därför är blodig, men så är inte fallet.
– Vi har ett tätt samarbete. Jag tror att det finns få platser där det fungerar så bra. Organisationen Båstad Bjäre Gourmet, där nästan tjugo olika krogar ingår, arrangerar till exempel Restaurangveckan tillsammans varje försommar och vi ses dessutom kontinuerligt. Därutöver har vi mer informella samarbeten i mindre konstellationer.

På det stora hela tycker Fredrik Olofson att samarbetet med kommun och myndigheter funkar okay, även om han kan tycka att besöksnäringen borde vara mer i fokus hos de styrande.
– Båstad har en lång historik med ett starkt namn inom turismen, men det kan ändå vara svårt att få gehör för hur viktig vår bransch är för samhället.
– Vi brukar resonera som att besöksnäringen är en industri som många andra. Medan andra industrier kan innehålla fabriker med miljöfarliga och människofientliga utsläpp, består våra utsläpp av en och annan överförfriskad gäst eller ljud som kan sippra ut. Det menar vi inte är så farligt, särskilt inte som det, som i vårt fall här i Båstad, sker under en väldigt kort period.

De allra flesta av de fast boende i tätorten är mycket förstående och tålmodiga hävdar Fegge. Båstad hade kunnat vara en kommun som sover hela året runt, så lite högtryck i ett par veckor står man gärna ut med.

Och vad kommer de som bor grannar med huset vid stranden att få stå ut med sommaren 2018 undrar vi avslutningsvis?
– Det stora är att vi bygger om terrassen på Pepe´s Bodega och ger den en ny inriktning. Surf-känsla med cool bohemisk stil. Vi använder organiskt material och förutom våra klassiska rätter kommer vi ha flera vegetariska alternativ på menyn. Festivalen Summer On, 6-7 juli,säljer mer biljetter än någonsin, det ser jättebra ut. Mer generellt för Båstad är det spännande att fotbollslandslaget förlägger sin uppladdning inför VM här, i början av juni. Det kommer att arrangeras SM i Landsvägscykel och vi får hit en paddel-turnering som ingår i sportens World Tour och i augusti får vi hela tre veckors seglartävlingar. Detta plus alla andra återkommande evenemang gör att vi längtar lite extra till sommaren.

Det låter som det kan bli en kanonsäsong för både krögare och gäster på Bjärehalvön. Kanske den bästa någonsin, om man lyssnar på Fredrik ”Fegge” Olofson…

TEXT: CLAES KANOLD
FOTO: ANDERS SÄLLSTRÖM