Så kom den till slut, den där våren, för att nästan bli sommar direkt. Lyckan av att äntligen kunna byta vinterjackan mot något tunnare och trycka in vantar och mössor någonstans långt bak i garderoben.
Det är så fantastiskt mycket förhoppningar och förväntningar och spirande känslor som kommer vid den här tiden på året. Sommaren ligger där på lagom nära avstånd och drömmar om semester, lata dagar i solen och en snygg solbränna känns inte långt borta.
Som Båstadbo med serviceyrke kommer ju även vetskapen av att den där mest intensiva arbetsperioden ligger där mitt i mellan solstols och glass fantasier men som vi älskar det.
En försommarfavorit för mig som många andra att njuta av solen på en uteservering. Vissa saker är liksom självskrivna, skolavslutningar ska man inta glass på Danska glassbaren och ska man fika så ska man fika på Contan mer Båstad på våren än så blir det inte.
Café Continental som idag drivs av Knut Jöns men har en lång och trogen tjänst som samlingspunkt genom åren för cyklister, bjärebor, turister, barnfamiljer och tonårshäng. Inredningen är i stort sett den samma som i alla år även om försäljningsdisken byts ut på senare år och den forna rökverandan fräschats upp och blivit barnavdelning men ett besök på Contan är fortfarande lite som att resa tillbaka en smula i tid.
Letar man bland tidningarna under soffbordet i stora rummet så hittar man något gulnande skvallertidningar från femtiptalet, pianot står kvar som i alla tider – även om det var länge sedan någon spelade på det. I en tid för länge sen spelades det grammofon på verandan och byns tonåringar samlades här som de gör på musteriet idag.
Brödluckan vid kassan där man, när bageriet i källaren var igång, hissade upp nybakade frallor finns kvar och dagens kakor likaså. Liksom de små kopparna med gröna ränder som för mig är ren och skär nostalgi.
År 1926 kom Dagny Olin till Båstad ifrån Ängelholm och öppnade Café Continental, då på Malen. Tillsammans med sin man Claes Anderberg byggde de 1930 nuvarande Contan. Familjetraditionen gick sedan i arv och cafét drevs av sonen Bertil Anderberg som bagare och hans fru Siw i serveringen fram till vårt senaste sekelskifte.
Jag hade lyckan att under några somrar på slutet av nittiotalet arbeta här och på den tiden var Classic Carhelgen den som lockade mest besökare. Redan vid öppning tidigt på morgonen fylldes uteserveringen mot Köpmansgatan med kaffesugna gäster som bänkade sig för att titta på bilarna som åkte förbi ut mot Norrviken. En liten minifolkfest i Båstad.
Det är inte många ställen i Båstad som andas så mycket värme och historia som Café Continental gör och jag önskar att det har en lika lång historia framför sig.
Text: Jenny Nilsson