Från börsbolag till bygghandel

Karriären var utstakad inom tennisen men ibland tar livet nya vändningar och en skada satte stopp på livet som tennisproffs. Efter tre år som förbundskapten i Kuwait flyttade familjen till Bjäre där Fredrik Bergh de senaste åtta åren arbetat som försäljningsdirektör på Lindab. Nu väntar nya utmaningar när han i maj tar över som VD för anrika NP Nilsson.

Hur hamnade du i Båstad, Fredrik?
– Jag gick i tennisgymnasiet i Båstad och sedan har vi haft stuga här sedan tidigare. Sara, min fru, är härifrån. Vi bodde i Göteborg och hon jobbade på PR Event och Swedish Open därifrån. Sen blev jag Davis Cup-kapten i Kuwait och efter det flyttade vi hit.

Men vänta nu. Kuwait? Hur gick det till?
– Jag spelade tennis professionellt tidigare och det var väl så de fick tag i mitt namn. Det var en agent som ringde upp bara och på den vägen var det. Vi flyttade dit och stannade i tre år och fick vårt första barn där. Så när vi skulle flytta tillbaka till Sverige, kändes inte Göteborg så lockande med ett litet barn. Vi hade familj och vänner här och när PR Event skulle flytta sitt kontor hit kändes det självklart.

Din tenniskarriär tog slut tidigt efter en skada. Vad hände sen?
– Ja, framtiden var utstakad kändes det som. Jag var ju bara 24 år och spelade tredje rundan i US OPEN och semifinal i Swedish Open samma år som jag fick avsluta min karriär. Visst vände jag ryggen åt idrotten i några år och satsade snabbt på att utbilda mig till marknadsekonom istället.

Hur undviker man att bli bitter i ett sådant läge?
– Det är klart att det kommer alltid att kännas lite i hjärtat. Tennis var min dröm och min passion. Men jag har använt mig mycket av elitidrottstänket i livet, det har format mig till den jag är idag. Sätta upp målbilder, vara envis, hela tiden sträva efter att bli bättre. Jag behöver inte vinna hela tiden, men jag vill hela tiden bli bättre. Alla människor har något unikt, som har format dem, och det måste vi alla jobba med.

Du spelade mycket dubbel den sista tiden. Är du mer individualist eller lagspelare?
– Jag är klart mer lagspelare. När man spelar dubbel så var det dubbel glädje och delad sorg. Man var ju ganska ensam som tennisspelare
men i dubbel har du någon att dela erfarenheten med.

Och på jobbet?
– Samma sak, lagspelare. Om jag tar hand om min personal så tar de hand om våra kunder. Jag har varit och hälsat på NP Nilssons personal och det är otroligt hur mycket värme och glädje som finns där bland personalen. Det var en stark upplevelse.

Du har jobbat på börsnoterade Lindab i åtta och nu ska du bli VD på NP Nilsson. Vad tror du blir den största skillnaden?
– Det är klart att det blir skillnad att gå från ett börsbolag till en regional aktör. Lindab är ett fantastiskt företag och det har varit härliga, framgångsrika år. Jag känner att jag flyttar till ett mindre företag men till ett större jobb. Att få chansen att jobba mer regionalt på Bjäre betyder mycket för mig. Lindab är ett börsbolag med kontinuerlig kvartalsrapportering vilket ställer ständiga krav på kortsiktiga resultat. På NP Nilsson ska vi ta beslut som påverkar företaget på mycket längre sikt. Vi ska fortsätta att bygga verksamheten och finnas för våra kunder under många år vilket lockar mig. Jag har lärt känna ägaren Peter Nidelius väl och jag har blivit väldigt inspirerad av honom och även det arbete som dagens VD Gunder Jönsson har gjort.

Vilka kunskaper och erfarenheter tar du med dig från Lindab?
– Jag har ju arbetat mycket nära med Sveriges stora riksbyggare, ventilationsentreprenörer och återförsäljarkedjor i rollen som leverantör. De erfarenheterna tar jag med mig till återförsäljarledet. Jag ser byggmarknaden som en process där vi flyttar varor och tjänster från råmaterial till slutkund, en process som ständigt måste utvecklas – det ska bli roligt att fortsätta jobba med. NP Nilsson är idag en stor och växande regional koncern med över 100 fast anställda på 7 affärsenheter, möjligen kan mina erfarenheter från ett större företag vara nyttiga när vi bygger vidare detta härliga företag.

Vad tror du blir den största utmaningen?
– Den största utmaningen blir, som för alla andra handlare att bibehålla och utveckla den lokala handeln. I Ängelholm, Laholm och såklart på Bjäre. Vi ska vara extra lyhörda och lyssna på våra kunder, både byggarna och privatkunderna. Det ska vara tryggt att köpa något till sitt hem eller sitt bygge. Det är häftigt att vi har sådant entreprenörskap bland de regionala byggentreprenörerna. Vi ska se till att kvalitetsvaror kommer till byggarna i rätt tid, till rätt plats och till rätt pris. Vi vill utveckla samarbetet med byggarna tillsammans, för då gynnar det även slutkunden. Lära av varandra och hitta effektiva arbetssätt. En annan utmaning blir vår nya fabrik i Vistorp. Det ska skapas arbete till produktionen och där spelar NP-villan en stor roll. Vi på Bjäre är väldigt stolta över att använda och äta produkter tillverkade på Bjäre. Och det gäller även NP-villan, producerad och levererad lokalt från Bjäre.

Hur händig är du själv?
– Oj. Nu kom mardrömsfrågan, skrattar Fredrik. Nej jag är inte händig, det kan jag inte påstå, faktiskt inte. Hela vår bransch är full av händiga människor så jag tror att det sista NP Nilsson behöver är en händig person till!

Fredrik Bergh

Ålder: 42
Familj: Frun Sara och barnen Alexander 12 och Adam 8.
Bor: I Båstad sedan 2007
Gör: Från försäljningsdirektör på Lindab till VD på NP Nilsson
Gör på fritiden: Styrelsearbete och ledare för Båstad Gif. Hackar även gärna runt med kompisarna på golfbanan när tid ges.

Text & foto: Julia S Ormsmarck