Marie Eklund – kreativ chef som golvat hela inredningsvärlden

Aktuella profiler som har bostad i Båstad del 4

Det är drygt tio år sedan Marie Eklund tillsammans med lillasyster Annica tog över ledningen i det Ulricehamnsbaserade golvföretaget Bolon. Marie är designchef och Annica VD, tillsammans är de tredje generationen Eklund som driver verksamheten. Med Ulricehamn som bas, showroom i Stockholm, Helsingfors, Oslo, Warszawa, Lissabon, London och New York, resten av världen som arbetsfält och ett nyligen färdigställt hotell i italienska Piemonte är det inte att undra på att Marie behöver en plats där hon kan ta det lite lugnt. Det har hon. I huset i Torekov.

Sedan övertagandet 2003 har de oerhört affärsinriktade och driftiga systrarna lyckats med konststycket att förvandla ett traditionsbundet mattväveri till ett internationellt interiörstatement med kunder som Google, Armani, Sheraton, Mercedes och Adidas. De har etablerat samarbeten med världsledande formgivare och arkitekter. Och ungefär samtidigt som denna tidning lämnar tryckpressarna flygs global media in till Paris för att mingla i självaste Louvren, där den franske arkitekten Jean Nouvel skapat en installation där hans samarbete med Bolon utgör ett betydande inslag. Bolon är också huvudsponsor för utställningen, som pågår till februari, då den flyttas till Stockholm.
– Jajamensan, våra golv kommer att ligga i Louvren, skrattar Marie. Det är en jättegrej och helt fantastiskt.

Man kan lugnt påstå att de två västgötatöserna lyckats skapa glamour, fashion och passion kring en tämligen anonym produkt. Var det verkligen givet att ni skulle bli vinylmattfabrikörer, du och din syrra?
– Absolut inte, vi hade helt andra planer med våra liv. Jag hade pluggat design i Florens och Annica tävlade professionellt i hästhoppning. Men det råkade bli så att våra föräldrar bjöd in oss och öppnade upp för förändring. Succén har varit monumental. Sedan Marie och Annica tog över har omsättningen flerdubblats (till en kvarts miljard om året, med 75 anställda, produktion, lager och huvudkontor i Ulricehamn). Bolon har fått ta emot en uppsjö prestigefyllda utmärkelser – Stora Exportpriset, Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj, Elle Decoration International Design Award för att bara nämna några.
– Det känner vi oss förstås ödmjuka inför och man kan ibland inte riktigt förstå att vi fått vara med om den här resan. Samtidigt är priserna ett bevis på framgång och kvitto på att vi gjort något bra som andra uppskattar.

Liksom Steve Jobs personifierade en revolution inom datorer personifierar Marie och Annica en revolution inom vinylmattor, för att inte säga inom inredningsdesign. Innan ”nya” Bolon var det ingen som tänkte att ett fräckt golv kunde vara minst lika viktigt för totalintrycket av en offentlig miljö som snygga lampor eller tjusiga fåtöljer.
– Vi brukar säga att det var vi som gav golv designstatus. Det är något att vara stolt över. Genom att samarbeta med framstående internationella formgivare tar vi oss framåt. En ständigt pågående utmaning vi brinner för och som får oss att se möjligheter hur vi kan utveckla företaget ännu mer.

Du är på flängande fot närmare 100 dagar om året, har ditt kontor i Ulricehamn och driver ett hotell i Italien; hinner du verkligen vara på Bjärehalvön någonting?
– Ja, då. Sedan vi köpte huset för ungefär fem år sedan är det Torekov egentligen det ställe jag alltid längtar tillbaka mest till. Förut tillbringade jag mina somrar i Marstrand och Fjällbacka, men var ofta i Båstad eftersom mina barn spelar tennis. När jag bestämde mig för att skaffa sommarhus föll ändå valet på Torekov. Det var lugnet som lockade mest. Jag kommer hit året runt, det är en plats som är otroligt viktig för mig och barnen. Energin, naturen, maten, omgivningarna, gårdsbutikerna och havet.

Tillhör du dem som går ner på den famösa morgonbryggan och tar ett dopp?
– Jag är en flitig badare, både morgon och kväll. Senast jag var nere för ett par veckor sedan passade jag på. Då var det fjorton grader i vattnet!

Marie är en båtmänniska. Varje morgon går hon upp och kollar vindarna för att se om det är läge att ta med barn och vänner i den egna båten ut till Hallands Väderö.
– Man kan säga att vi bor på ön om somrarna. Jag älskar att vara där ute. Grilla, nej förlåt det får man ju inte, men vi brukar ändå hitta någon klippa där det inte är någon fara. Ha picknick. Vi brukar leta oss längst ut förbi Kappelhamn, där vi stannar till solen går ner vid horisonten. Ibland i sällskap av både sälar och tumlare.

Nu har du ju nästan beskrivit ditt perfekta dygn på Bjärehalvön, men ändå; hur ser idealet ut?
– Morgonbadet förstås. Vi handlar färska frallor uppe vid brandstationen och äter en god frukost hemma i trädgården. Sedan går vi och handlar för att fylla picknickkorgen med godsaker och tar båten ut till vår klippa på Hallands Väderö. Där umgås vi, solar och badar, åker vattenskidor. Hemma igen slappar vi lite ute i trädgården. Går ut och äter en god middag på Hamnkrogen eller Swensons. Men jag gillar inte att ha för mycket planer och vill inte boka upp mig. Vill ha friheten att i ögonblicket göra precis vad som faller mig in.

När Bjäreliv pratar med Marie Eklund är hon strax på väg till Paris. Men snart ställs kosan åter mot Torekov. Det är höstlov och om det inte är för kallt i Kattegatt blir det säkert ett sista dopp i havet för 2016. Nästa år blir det hela sommaren i huset i Torekov igen. Det hörs tydligt hur hon redan längtar.

Text: Claes Kanold