Båstad året runt, livet ut

Det har hunnit gå drygt fyra år sedan de första planerna började ta form och om bara några veckor slår Entré Båstad upp portarna för den första etappen av projektet. En livsmedelsbutik med tillhörande saluhall. Med Willys etablering i Entré Båstad får båstadborna ännu ett alternativ för sina dagliga inköp och med Båstad Saluhall får man ta del av livets goda, kvalitetskött och delikatesser, nyfångad fisk, nybakat surdegsbröd eller kanske en latte i lugn och ro. Båstad Saluhall drivs av lokala fristående företagare med anknytning till Båstad. Bjäreliv har träffat entreprenören Stefan Mårtensson för att få veta mer kring projektet som kommit att engagera båstadborna.

Entre Båstad
Översikt över Entré Båstad med det torg som invigs inom kort längst bort, närmast ses torget som bland annat kommer att innehålla bilprovningen.

Stefan, vad är bakgrunden till Entré Båstad?
– Det första fröet till det som vi ser här idag var egentligen att jag passerade här utanför med bil och insåg vilket fantastiskt läge detta är för Båstad att växa. Jag såg möjligheten att skapa en attraktiv handelsplats på ett strategiskt läge när Båstad växer.

Behövs det fler butiker?
– Jag har under många år konstaterat att Båstads köpkraft på dagligvaror samt sällanköpsvaror aldrig kommit oss båstadsbor tillgodo. Vi har en kapitalflykt ut ur Båstad när folk väljer att handla i närliggande städer. Med rätt sortimentsmix på Entré Båstad kommer båstadsborna att välja att handla hemma i allt större utsträckning framöver vilket innebär att arbetsplatser, bostäder, service med mera förbättras.

Berätta om din vision!
– Min grundfilosofi är att skapa en produkt som är attraktiv och tilltalande för såväl den moderna människan som den unga familjen. För mig är Båstad sport, aktiviteter, hälsa, fritid och naturligtvis livets goda i form av god och bra mat. Det är min fasta övertygelse att vi gemensamt kan skapa en ort dit folk åker för att handla och inte som idag då man åker ifrån Båstad. Vi har Boarp, Köpmansgatan och nu Entré Båstad som gemensamt kan skapa en trafik av konsumenter till Båstad.

Vad kommer att dra båstadborna till Entré Båstad då?
– Ett starkt sortiment, konkurrenskraftiga priser, generösa öppettider, ett bra läge och gott om parkeringsplatser. Först och främst så ska vi inte bara locka hit båstadborna utan även konsumenter från närområdet som idag väljer andra inköpsställen. Genom ett starkt, kompletterande sortiment av såväl sällanköpsvaror som dagligvaror är det vår förhoppning att fler väljer Båstad som inköpsställe. Sedan tror jag att med etapp ett så kommer vår helt unika saluhall att vara ett stort dragplåster. Vi ska vara en matdestination.

Är det saluhallen som är nyckeln till framgång?
Det är första gången som en saluhall läggs i en Willys-butik. En prisvärd dagligvarubutik som kombineras med manuell kött-, chark- och fiskdisk samt café med surdegsbröd och olika maträtter. I etapp ett av Entré Båstad är fokus på mat, sport, hälsa och skönhet. Att butikerna drivs av folk med anknytning till Båstad tror jag är viktigt. Mister Sport, Johan Olmarker, kör nu igång Sportshopen i Båstad med ett kraftigt utökat sortiment. Johans nuvarande butik på drivan blir en renodlad tennisshop.

Du pratar om första etappen, vad är nästa steg?
– Etapp två av Entré Båstad innebär att vi etablerar Mekonomen och Bilprovning. Dessutom får vi in ett sortiment av vitvaror och teknik i nästa etapp som vi öppnar under våren. Entré Båstad är inte enbart ett handelsområde, det är starten på en ny stadsdel. I framtiden börjar Köpmansgatan och Båstad vid Entré Båstad. Ett bostadsoch handelsområde som är attraktivt och tilltalande för framtidens barnfamiljer som ställer krav på sitt boende och sin livskvalité samtidigt som tid är en bristvara. Min ambition är att integrera Entré Båstad på ett naturligt sätt i en helhet där bostäder, förskolor, arbetsplatser, kontor, service, restauranger skapar en spännande stadsdel att leva i. Då kommer området att vara ett givet förstahandsval för familjer!

Entre Båstad Vision
Översikt med kommersiella byggnader samt bostäder kring Entré Båstad – här ser du den helhet som visionen bygger på.

Är bostäderna en lika viktig del för dig som affärslokalerna?
– Allt är en helhet. Nu när vi öppnar upp här kommer sjuttiofem unga människor att få jobb. Människor som inom ett antal år kommer att bilda familj, skapa ett hem och bosätta sig någonstans. Jag vill inte att människor ska behöva pendla till Båstad för att arbeta, här ska finnas allt så att detta blir en plats där unga människor vill bo.

Du nämnde förskola tidigare, finns det konkreta planer på det?
– En förskola är en självklar del i de planer vi har och det finns klara skisser på hur en sådan skulle kunna se ut. Jag är övertygad om att barnomsorgen såväl som skolor är en mycket viktig fråga när du idag väljer en plats att bosätta dig på. Min ambition är att vi alla tillsammans en gång för alla ska släppa tanken på Båstad som en sommarort och istället se på Båstad som en plats att leva sitt liv på.
Båstad året runt, livet ut helt enkelt.