Äntligen sommar

Sommaren har kommit till Båstad och Bjärehalvön. Själv blir jag lika förvånad varje år, helt plötsligt är den bara ett faktum. Över en helg fylls Köpmansgatan med bilar, på ICA är det kö och i hamnen kryllar det av glada människor. Under en kort period känns vår lilla by som en medelpunkt, det är här man möts, umgås, äter, dricker, dansar, spelar tennis, seglar och mycket mer.

För egen del har jag egentligen aldrig upplevt sommar-Båstad utifrån ledighetsperspektivet. För oss, precis som för så många andra här, är sommaren en fantastisk period då det handlar om att leverera, nu ska allt det som planerats under vintern och våren fram och presenteras. Oavsett om det handlar om tidningar, nattklubbar, konserter eller handel så är det nu det gäller.

Jag är övertygad om att sommaren 2015 kommer att gå till historien som sommaren då vi insåg att tennisen är viktig för byn men att det inte är några problem om den flyttas en vecka hit eller dit. Förändringar skapar kreativitet som i sin tur skapar utveckling. Sommarens enastående satsning med Summer On är ett lysande exempel på att Båstad är en entreprenörsby av rang.

Redan ett antal veckor innan festivalen vågar jag spå att det blir succé och jag hoppas att vi här får se något nytt födas som kommer att vara återkommande framöver. För egen del handlar denna period, precis som jag skriver ovan, om att leverera. Vi har i år glädjen att får lov att producera rekordmånga lokala tidningar, allt från våra egna tre lokala produkter Bjäreliv, Båstad Magazine och Hamnmagasinet till tidningar för lokala företag som genom en bilaga eller eget magasin hittar ett sätt att kommunicera via print på ett modernt sätt.

Min förhoppning är trots allt att hinna få en del härlig tid med familjen. Så snart juli månad är igång går vi tillbaka i normal arbetstakt och då hoppas jag hinna med att njuta av denna fantastiska plats på jorden. Framförallt ser jag fram emot långa dagar på stranden, kalla öl på Badkrukan, ett glas Champagne Båstad Brut och bara ren och skär avkoppling tillsammans med familj och vänner. Samtidigt finns det så många sidor av Bjärehalvön så att välja ut en eller några få favoriter är i det närmaste omöjligt. Inte mycket slår att ta en glass på Piraten i Torekov en sommarkväll och bara njuta av utsikten över hamnen, eller ta en promenad längs havet från Kattvik mot Hovs Hallar.

För egen del älskar jag lugnet före stormen, morgnarna under de allra mest hektiska sommarveckorna, när allt är helt stilla i hamnen. Jag fyller på mina tidningsställ, någon går och plockar skräp och restaurangerna fyller på sina lager av mat och dryck. Att sätta sig med en kopp kaffe utanför Fiskekajen och bara njuta av lugnet och samtidigt veta att det inom några timmar kommer att vara ett härligt kaos precis på samma plats. Det är Båstad.

Eftersom vi nyligen blev med hus lär en hel del kvällar i sommar ägnas åt att riva väggar, bygga väggar, spackla, röja, laga och återskapa. En härlig kontrast till att sitta vid datorn och arbeta och dessutom helt nya områden som jag aldrig ägnat en tanke. Är numera ytterst kompetent inom värmesystem och luft-vatten…

JoakimO-2015-180Oavsett vad du ska ägna sommarens dagar och kvällar till så hoppas jag att du då och då stannar upp och bara är. Njuter. Skrattar för dig själv och kastar en tanke till den lyckliga stjärna som placerat dig just här, mitt i paradiset. Vi ses på stranden eller i bygghandeln i sommar!

Joakim Ormsmarck