Kaos i Båstad med Knas

Är det någon som fortfarande minns den där ”dokumentärserien” Kaos i Båstad som gick på Kanal 5 för ett par år sedan? TV-teamet följde några olika konstellationer som tagit sig till Tennisveckan för att festa. Många blev oroliga för hur spektaklet skulle framställas i TV och produktionsbolaget släpptes av förståeliga skäl knappt in på någon av nattklubbarna. De människor som anmält sig till att vara med och blev följda av kamerorna skulle man kunna ha många åsikter om, men de hade ju själva valt att ställa upp så de fick väl skylla sig själva.

Nu kan jag avslöja att det trots allt blir en uppföljning av programmet. Den här gången kommer det att heta Klas i Båstad eller möjligen Knas i Båstad. Huvudpersonen kommer tvingas ändra stavningen på sitt förnamn – men vad är man inte beredd att offra för konsten?

Med nästan en månad kvar till inspelningsdags börjar pusselbitarna hamna på plats. Denna gång följer serien (av praktiska skäl och med hänsyn till stram budget) bara en enda människa. I gengäld är man på plats under både dam- och herrtennisveckan. Vissa av inslagen kommer, som brukligt är i branschen, att vara riggade i förväg. Eftersom undertecknad har relativt god insyn i förberedelsearbetet kan jag redan nu berätta en del om innehållet:

Huvudpersonen (låt oss kalla honom Knas) demonstrerar hur man på smartaste sätt tar sig före i de kilometerlånga köerna till Pepe´s eller Sand: han letar reda på en tom kartong där det tydligt framgår att den innehållit vin eller champagne, och en gammal kökshandduk. Slänger handduken över axeln och bär med sig den tomma lådan, som han låtsas är grymt tung, mot entrén och nickar till dörrvakten utan att säga ett ord. Alla tror att han jobbar på stället, det är omöjligt för vakterna att känna igen all extrapersonal som kommit ner för att jobba i ett par veckor. Väl inne ställer han ifrån sig kartongen och handduken i första bästa hörn. Det här trickset fungerade i varje fall förr i tiden, innan all personal förseddes med en ID-bricka som de är tvungna att bära i ett band runt halsen. Hur det kommer att gå när Knas i Båstad testar återstår att se.

I en annan mer ångestladdad sekvens får vi följa hur Klasse Casanova (det nome de guerre han brukar använda när han är på flirthumör) lyckas ragga upp en tjej som visar sig bo i Hässleholm. Då Knas Båstadbostad är breddfylld av övernattande kompisar på besök låter han sig övertalas att följa med tjejen, som råkar ha bil, hem. Det blir en i många avseende svettig bortamatch. I hennes tambur hänger nämligen bland alla herrkläder en skinnväst med ryggen prydd av ett känt MC-gängs emblen. ”Det är min fästmans” förklarar tjejen ”men det är lugnt, han sitter inne på livstid och får inte permis igen förrän i nästa månad!” Morgonen därpå lämnar Klasse Casanova lägenheten så snabbt och tyst han kan och tar sig på darrande ben till Hässleholm Station för vidarebefordran med buss tillbaka till Båstad. Det är en stekhet sommardag och det känns inte helt bekvämt att vara klädd i skjorta och slips bland alla shorts och sandaler.

En annan scen de hade tänkt ha med är hur Knas efter ännu en festnatt (det blir några stycken de här veckorna) inte riktigt har några krafter kvar att cykla hem till sin lilla stuga en halvmil bort utan istället beslutar sig för att vila några timmar i en av de solstolar som står uppstaplade på stranden. Naturligtvis somnar Knas för att flera timmar senare bli bryskt väckt av en otålig och lindrigt road sommargäst som påstår att han hyrt just den stolen Knas lagt beslag på. Klockan är över tolv på dagen och det är lite jobbigt att göra sig så osynlig det är möjligt för att obemärkt trampa iväg från den pinsamma situationen. Knasigt värre!

claes2015-180Produktionsteamet håller också på att förhandla med tennisarrangörerna om att få in Knas i Båstad som bollkalle vid Serena Williams första match i turneringen. Tanken är att tycke ska uppstå mellan den celebrerade stjärnan och den för sin ålder spänstige bollpojken redan när det är dags för matchens inledande serve. Kärlek vid första uppkastet är arbetsnamnet på den delen av programmet. Det är bara att hålla tummarna för att förhandlingarna går i lås.

Erkänn att ni inte skulle kunna låta bli att titta om något av ovanstående var sant…

Claes Kanold
Krönikör