Älskade pappor!

pappor1
Föreställningen ”Älskade pappor” lovar mycket skratt och gråt, den 22 maj i Höganäs kyrka. Foto: Orlando G Boström

”Jag minns hur min pappa luktade och hur skägget stacks när vi pussades… Paco Rabanne och ett stort, tryggt, snällt ansikte kelade med mig nära och länge. Jag var inte mer än 3-4 år och älskade att krypa ner hos min pappa, han var varm och mjuk och alldeles min egen…”

Maria Lundqvist är för många synonym med karaktären Sally. Även om det snart har gått tjugo år sedan serien spelades in har den etsat sig fast hos svenska folket och nästan blivit en del av folksjälen. Genom åren har Maria medverkat i såväl filmer som krogshower och föreställningar runtom i landet. Förra året kunde vi se henne i Stjärnorna på Slottet och just nu är hon aktuell med inspelningen av en ny film i regi av Helena Bergström samtidigt som hon repeterar för fullt inför den egna konsertföreställningen Älskade Pappor som den 22 maj spelas i Höganäs kyrka.
– Jag ville göra något nytt, skriva nya texter och berätta om mannen och pappan ur ett kvinnligt- och dotterperspektiv, berättar Maria när vi hörs en kväll efter att hon avslutat dagens repetitioner. Tillsammans med bland annat min egen pappa bestämde vi oss för att sätta upp en föreställning kring relationen till pappor.
Föreställningen beskrivs som en helkväll fylld av humor, allvar, skratt och gråt, och massor med musik. En föreställning om att våga älska, känna rädsla och tvivel, bli rörda och minnas och vilja närma oss det som förväntas ligga oss allra närmast. Att det blev just Höganäs och nordvästra Skåne är ingen slump.
– Vi som spelar med i föreställningen har alla kopplingar till trakten, på olika sätt, och vi känner även att vi tror att det är en publik som uppskattar det vi erbjuder. Det blir en akt på en och en halv timme med mycket musik och massor med glädje.
Det är inte första gången Maria uppträder tillsammans med sin pappa och hon berättar att hon verkligen uppskattar att jobba tillsammans med honom. Förutom pappa Bert Lundqvist, som spelar dragspel och sjunger, medverkar Elise Einarsdotter på piano, Olle Steinholtz på kontrabas och Kristoffer Hellström på sång. Regin står Maria för.
– Det är fantastiskt att stå på en scen och få möta publiken direkt, menar Maria. Jag har förmånen att få arbeta både med film och i olika teatersammanhang men den kontakt jag får när jag gör den här sortens neddimp med publiken är helt underbar. I Höganäs spelar vi dessutom i en kyrka med underbar akustik och miljö, det kommer att bli en upplevelse och jag hoppas verkligen att vi ses där, avslutar hon.