Ölfestival med lokalt fokus

Det är en Ölfestival och den är i oktober, men någon oktoberfest är det inte tal om när Båstad Bryggeri för andra året ställer till med fest vid bryggeriet i Dala. Här är surkål och bleka korvar totalförbjudet och förutom den självklara ölen erbjuds det både vin, champagne och drinkar i baren.

– När vi gör saker på Bjäre ska det vara lite mer och lite bättre, inleder Magnus Viebke. Vi gör en Ölfestival med det lilla extra, lite mer drycker och bra lokal mat. Till detta såklart vår egen Festivalöl som bryggs speciellt för denna kvällen, med vår egenodlade humle som växer här utanför. Festivalölen är en lite starkare färsköl som bryggs med humle som kommer direkt från humlestören, närheten med den egna odlingen är unik i Sverige.

Från förra årets festival har en hel del uppgraderingar gjorts. Bland annat kommer logostiken att fungera bättre i år med två kassor och två barer, till detta kommer att barens utbud har utökats rejält med vin och cider och till detta ett urval klassiska drinkar.
– Vi har även en garderob för ytterkläder, berättar Magnus. Eftersom tältet är uppvärmt blir det varmt och skönt så några tjocka ytterplagg behövs inte. För övrigt är tältet större i år och det kommer även att finnas en Champagnelounge där den som vill sitta lite lugnare och snacka kan slå sig ner i sofforna.

Förutom premiären för årets Festivalöl är det även premiär för Båstad Selections nya champagne som egentligen lanseras första den första november, men för den som vill prova den en vecka tidigare finns det självklart på Ölfestivalen.
– Underhållningen består av våra vänner i Mc-Nightmare, som faktiskt för första gången i år lyckas samla hela gruppen på en spelning, det är inte så lätt när man är sju personer

Totalt släpps det 350 biljetter till kvällen varav 250 är matbiljetter och 100 är enbart barbiljetter. Biljetterna säljs via bastadbryggeri.se och det kan nog vara klokt att vara ute i god tid för intresset är stort.
– Den som köper matbiljetten får inträde, en bjäretallrik och ett glas öl eller vin för 395 kronor, berättar Magnus. Maten kommer från Ruff och består av lokalproducerades råvaror så långt det är möjligt. Sedan finns det snacks i baren i form av ölkorv, chips och annat.

När vi ändå pratar öl med Båstads okrönta ölkung passar vi såklart på att fråga om det är några andra nyheter på gång.
– Vi kommer att köra en julöl i år, det ska bli riktigt kul. Vi har fått en del förfrågningar tidigare men i år känner vi att tiden räcker till så den lanseras nu under hösten. Sedan öppnade vi innan sommaren Ruff nere i hamnen och där kommer vi att arrangera en del event under vintern, bland annat cigarrkväll och whiskyprovning tillsammans med Mackmyra.

Ölfestivalen går av stapeln den 22 oktober och biljetter finns att köpa via bastadbryggeri.se

Fakta om humle

Humle (Humulus lupulus) är en art i familjen hampväxter och förekommer naturligt i Europa, Asien, Nordafrika och Nordamerika. Växten verkar ha sitt ursprung i Kina och har därifrån spridit sig naturligt över hela norra halvklotet. Humle odlas främst i Tyskland, USA, Etiopien och Kina.

I Sverige verkar humle odlas från 1200-talet, då olika bestämmelser om humle börjar dyka upp i lagstiftning. I Kristoffers landslag från 1442 står att varje bonde ska hålla en humlegård med 40 stänger, och kraven utökades till 200 stänger i Kalmar recess från 1474. Först år 1860 avskaffades odlingsplikten, som alltså var en del av svensk lagstiftning i cirka 400 år.

humle-forr
Humleskörd i Halland vid förra sekelskiftet.