Özz & kärleken till Sverige

Ozz1
Özz (till höger) med vapendragaren Måns Möller.

Kärleken till Sverige är något som präglar Özz Nüjen. Det är ett genomgående tema i hans jobb som bland annat framgångsrik ståuppkomiker. Oavsett om han häcklar våra politiker och makthavare eller lyfter fram det han egentligen värdesätter högst – Vår yttrandefrihet och strävan efter att skapa möjligheter till alla människors lika värde.

Med humor och satir sätter han ett alltid lika träffsäkert finger på fördomar, rädslor och orättvisor samt vinner publikens hjärta med värme och mod. I höst kan vi se honom på Rivalen då det blir premiär på en nyuppsatt show ”Sveriges Historia”. På Standupgalan förra året blev Özz korad till ”Årets manliga komiker”, hans senaste show ”Statsminister Özz” drog 10000-tals fans.

Hans förra soloshow ”Dålig stämning” som hade premiär 2012 blev en jättesuccé och turnerade i tre säsonger. Om ”Sunny Standup” kan bidra till den kommande semesterkänslan, blir föreställningen ”Sverige – Den nakna sanningen” något att vänta på för att värma sig med i höstrusket. Den kommer att sättas upp i Stockholm och Göteborg med premiär i november. Då tar Özz Nüjen sig an ämnet svensk historia.

Historien enligt Özz – hur skiljer den sig från våra gamla historieböcker?
– Jag har alltid älskat Sveriges historia, den säger ganska mycket om oss som lever nu. Den innehåller både gapskratt, tragikomiska händelser och en och annan aha-upplevelse. Slutsatsen beror på vem som skriver den. Jag har velat lyfta fram kvinnorna i historien. De som har varit bortglömda men ändå spelat en stor roll. Historien har ju genomgående skrivits av män, för andra män. Det har jag ändrat på lite i showen. Sedan finns det alltid händelser som har varit både dråpliga och lite skamliga genom tiderna, men som tystats ner. Sådant kan bjuda på en del kul skämt, förklarar Özz.

Du har ett nära samarbete med Måns Möller, ni turnerar i sommar och gör ”Sveriges historia” tillsammans. Ni har hängt ihop ett bra tag va?
– Ja, tyvärr. Vi skriver ofta manus ihop. Man kan säga att vi tycker så väldigt olika, men det är bra för då kommer det fram saker man inte själv tänkt på. Det som är bäst är att vi tycker så väldigt mycket om varandra! Vi är jättenära vänner och kompisar, men det har helt klart varit trubbel på vägen. Han är skitjobbig, skämtar Özz.

Özz Nüjens brinnande engagemang för samhällsfrågor i stort och smått har berört de flesta. Han var en av dem som fick ta emot en välförtjänt prissumma på 100 000 kronor när Stockholms Stad delade ut sitt årliga kulturpris under våren 2015. Men alla är inte alla lika glada. Özz tror på brutal ärlighet och låter sig inte stoppas av dem som blir illa till mods av hans sanningar.

Hur tacklar man framgången och hur bemöter man kritiken?
– Det är ju så här, att jag står ju inte bara upp för mig själv. Jag ställer upp för alla och det vill jag fortsätta med. Jag vill försöka att vara lite nyskapande i min humor. Jag vill hålla igång med att ifrågasätta makten och politikerna oavsett vem som har den, vilka strukturer som än är gällande. För mig är det jätteviktigt att fortsätta undersöka och att orientera mig i nutiden och att sätta ord på det. Det är klart att jag blir jätteglad när jag ena stunden får pris för det, men ibland blir jag ledsen när jag får skit. Fast jag står upp för mig själv och har folk jobbigt med det så är det faktiskt deras eget problem. Det är ju inte skitsnackarna som betalar mitt gage eller kommer och ser mina shower. Det är de som gillar det jag gör som räknas. Den negativa kritiken är ganska lätt att avfärda. Men allt hot är naturligtvis oacceptabelt.

Har du fått många hot?
– Ja, det händer, men det är töntar. Hotar man är man en tönt och det är inte mer med det. Jag sitter här i vårt land och tycker och tänker saker och har min fulla rätt att göra det. Vilket är fantastiskt egentligen, eller hur? Sedan sitter där troll och försöker motverka det. Det är absurt.

Du föddes i Kurdistan och kom till Sverige med dina föräldrar när du var åtta år. Vad hade du för drömmar när du var liten och hur var det att komma till ett främmande land?
– Jag ville bara sluta vara rädd. Jag hade erfarenheter med mig från mitt hemland där man faktiskt dödade folk bara för att de var kurder! Det var det jag hade med mig. Min enda känsla var att jag ville vara glad och trygg. Drömmen för mig idag är att Kurdistan kan bli självständigt och där kan Sverige gott få stå som en modell för hur att jag vill att det ska se ut även i mitt gamla hemland.

Kan det vara så att en del bara tröttnar på den politiska korrektheten, att innebörden i alla människors rätt till lika värde som du förespråkar blir urholkad, för att folk inte orkar intressera sig längre? Vad är det egentligen för mekanismer som styr där?
– Varför tröttnar man? Det får man aldrig göra. En del människor vill förslava andra människor, de vill att en viss grupp av människor ska styra och ha mer företräde än andra. För mig är det folk med politiskt korrekta åsikter som är de personerna som verkligen vill värna om Sverige och det svenska som jag ser det. Det är de som är de verkliga Sverigevännerna! Människors lika värde och solidaritet byggs på samförstånd och tillit och vi måste kämpa vidare för vårt Sverige. Jag vill att våra barn även i fortsättningen ska få växa upp och leva i frihet och med möjlighet till att få bli nästan vad man vill. Det är någonting vackert och fint i Sverige som jag vill vara rädd om, avslutar Özz Nüjen.

Text: Gunilla Strömberg
Foto: Sanna Dahlén