20 år med Micke & Katta

Tjugo år har passerat sedan Michael och Katarina With öppnade sin klädbutik i Båstad. Då, 1993, var platsen källarlokalen i Köpmansgården och namnet Nordic Safari. Efter att året tidigare startat upp en butik på Eurostop i Halmstad tillsammans med släktingar kände de att de ville stå på egna ben och på den vägen är det.

I dag är Märkesbutiken i Båstad något av en institution för de som besöker Båstad under året, och självklart även för mode- och klädintresserade bjärebor. Få butiker har så enkla öppettider, varje dag året om, och kanske är det också en del av framgången. I dag vet alla att Märkesbutiken har öppet, även om det skulle vara så att resten av byn har stängt och det uppskattas inte minst av de som har en bit att åka.
– Sedan vi flyttade till de nuvarande lokalerna 1995 och i samma veva bytte namn till Märkesbutiken har vi haft ett koncept som vi tror på, berättar Michael när vi ses i butiken för att pratat om åren som passerat. Vi ska ha ett stort utbud med de bästa märkena och vi ska ha öppet när folk vill handla!

Micke och KattaGenom åren har paret drivit butiker både i Halmstad, Helsingborg, Mellbystrand och Torekov men sedan några år tillbaka läggs allt fokus på Märkesbutiken i Båstad och den mindre systerbutiken Alice på andra sidan gatan. Alice är Katarinas lilla baby som hon vårdar ömt.
– På Alice kan jag göra butiken precis så gullig och tjejig som jag vill, skrattar hon. Där behöver jag inte tänka på att butiken ska rikta sig till både killar och tjejer utan där kan jag köra på för fullt!

Den stora bredden bland märkena gör butiken unik och det märks att både Michael och Katarina älskar såväl kläder som varumärken. Bland de mer kända namnen märks Missoni, Ralph Lauren, Eton med flera och fler ska det bli framöver. Eftersom ett av parets största intresse, utöver butiken, är resor hämtas det mycket inspiration från hela världen vilket kunderna sedan märker när nya märken gör entré.
– Det är fantastiskt kul att kunna presentera nya märken för båstadpubliken och hela tiden ligga i framkant. Eftersom vi tycker att detta är så enormt kul så tröttnar vi aldrig på just den delen, att hela tiden jobba med att se till att sortimentet är det son våra kunder vill ha. Även fastän de inte alltid vet om det ännu, menar Michael.

Att det går bra för butiken är ingen hemlighet, det märks om inte annat på att det alltid är mycket kunder i butiken, men det ligger många års arbete bakom för att komma dit där de är idag.
– När vi öppnade den första butiken så sov vi till och med i butiken för att slippa pendla hem till Halmstad. Det var jobb dygnet runt i många år och ska jag vara helt ärlig så jobbar både jag och Katarina mycket mer än heltid även idag. Det kan göra mig lite ledsen ibland att vissa människor inte ser den delen utan istället väljer att sprida rena lögner om mig som person och om butiken.

Det Michael syftar på är rykten som uppkom för något år sedan om att butiken sålde kopior på kläder och även sysslade med parallellimport, vilket är olagligt. De värsta ryktena sa till och med att Michael suttit i fängelse och att han idag bar fotboja.
– Det kan verka lätt att avfärda sådana rykten som struntprat men när man väl sitter mitt i det själv är det väldigt tungt. Jag visste ju att vi hade rent mjöl i påsen och det vet även våra leverantörer och kunder. Men tyvärr har det väl stuckit i ögonen på vissa, att vi lyckats, och då har de valt att sprida sådana osanningar. Numera polisanmäler jag direkt om sådant sker, varken min familj eller våra medarbetare ska behöva ta emot sådant, avslutar Michael.

Kläder och modevärlden är glamourös och det är en speciell känsla som omgärdar hela den världen. Men när man sitter ner och pratar med Michael och Katarina inser man hur enormt mycket arbete de lagt ner genom åren för att nå ditt de är idag. Visst finns det ett stort klädintresse i grunden men samtidigt en stor drivkraft att lyckas.
– Vi har gjort så många olika saker ihop jag och Michael, skrattar Katarina. Ett tag drev vi ett trädgårdscafé på Agardhsgatan och pensionatsverksamhet på somrarna. Men nu är det kläder som gäller!

Tjugo år är lång tid men den som tror att paret With nu lutar sig tillbaka och koppar av tror helt klart fel. När Bjäreliv är på besök pågår arbetet med att bygga en ny liten kaffebar i anslutning till herravdelningen och projekten avlöser varandra. Under sommarens tennisveckor är det full fart på bakgården och planeringen pågår för fullt.
– Vi har funderat en hel del på hur vi ska fira att det är jubileum och en del i det är att vi kommer at ge tjugo procent rabatt på allt i butiken under tjugo dagar, berättar Michael. Som en present från oss till alla våra fantastiska kunder!