Månadens bjäreprofil: Lina Heberlein

I vår nya artkelserie kommer vi att bjuda på små personporträtt av intressanta Bjärebor. Först ut är Lina Heberlein, som nyligen startade upp Bjärehalvöns chark och delikatess tillsammans med sin mamma, Marie.

Lina Heberlein
Lina i mitten med kollegorna på Bjärehalvöns chark och delikatess.

När Entré Båstad slog upp portarna häromveckan, kunde Lina Heberlein och hennes kollegor på Bjärehalvöns chark och delikatess äntligen skörda frukterna av många månaders förberedelser.
– Det var en fantastisk känsla att få träffa kunderna, berättar Lina glädjestrålande. Vi har slitit med planering och ombyggnad ända sen i julas. De senaste veckorna har verkligen varit hektiska och intensiva. Stundtals vandrade vi mellan hopp och förtvivlan. Det var både skratt och tårar, men nu vet vi att det varit värt allt besvär!

Bjärehalvöns chark och delikatess satsar på ett brett sortiment av välsmakande produkter, där det vid sidan av köttspecialiteterna även erbjuds ostar, kex och färdiglagade rätter.
– Vi har turen att kunna samarbeta med Möllans Ost i Malmö, som är en av landets största och främsta ostexperter. Det har varit väldigt kul och givande att få lära sig mer inom det området. Vi tycker även om konceptet med vällagad färdigmat för dem som har det lite bråttom. Vårt utbud kommer dessutom att växa under våren, allt utifrån kundernas önskemål.

Att delikatessdisken öppnade i just Båstad visar sig vara följden av ett par lyckliga omständigheter.
– Min kära mamma, Marie, har länge velat öppna en delikatessbutik för att kunna få utlopp för sin kreativitet, förklarar Lina. En butik i Höganäs var på gång, men så blev pappa sjuk, vilket gjorde att vi tvingades lägga ner projektet. Lyckligtvis var det inget allvarligt med honom, så vi började titta efter nya alternativ. När Stefan Mårtensson hörde av sig och frågade om vi var intressade av att bli del av Entré Båstad, tvekade vi inte en sekund. Det är en fantastisk satsning som gör mycket positivt för bygden.

Trots att Lina har charketuribranschen i blodet, var det långt ifrån säkert att hon skulle följa i föräldrarnas fotspår.
– Jag gick faktiskt musikallinjen på gymnasiet. Nu blev det ingen karriär på teaterscenerna, men sången är fortfarande viktig del av mitt liv. Jag är med i en kör och brukar småsjunga lite här i charken, haha. Jag har även jobbat som simlärare och bott i både Spanien och USA. Men matlagningsintresset har alltid följt med, så det känns nästan som att jag är ”menad att stå här”, trots att vägen hit varit lång och krokig.

Även Linas syster, Ida, kommer att synas bakom delikatessdisken.
– Jag är hemskt glad att ha henne vid min sida, då hon både är en duktig charkuterist och en härligt energisk människa. Naturligtvis
kommer det att bli lite gnabb ibland, men det är en skön känsla att gå in i det här äventyret tillsammans med någon jag litar så mycket på.

För Lina står Bjärebygden för trygghet och livskvalitet.
– När jag var yngre ville jag verkligen komma ut i världen. Jag är glad att jag prövade vingarna, men det ligger faktiskt något i den gamla klyschan ”borta bra, men hemma bäst”. Nu har jag slagit mig till ro här och trivs förträffligt. Kombinationen av vänliga människor, vacker natur och salta bad är svårslagen. Dessutom är det kul att Båstad expanderar och att så mycket nytt är på gång.

Hur ser då en perfekt dag på Bjäre ut?
– Jag föreslår att man fyller en picknickkorg med delikatesser från vår disk. Sen åker man ut till Segelstorpsstrand tillsammans med någon man tycker mycket om, korkar upp en vinflaska, tittar ut över havet och njuter av livet, avslutar Lina brett leende.

Om Lina Heberlein
Ålder: 28
Bosatt: Förslöv
Lyssnar på: Hiphop och klassiskt
Tittar på: Sons of Anarchy
Ser fram emot: Gott vårväder, så man kan plocka fram Harleyn.

Månadens Bjäreprofil presenteras tillsammans med Bjäre Retro
Text: Johan Arenbo
Foto: Ellinor Innala Nilsson