Talet till Mannen

När svallvågorna efter Fars Dag börjar lägga sig, hör man en och annan säga: ”Det där är bara ett kommersiellt jippo.” Det må så vara. Kanske skulle man istället fira mannen, som sådan? Vi noterar ju hur det på mer uppklädda middagar då och då hålles ”Talet till Quinnan”. Så för balansens skull vill jag nu presentera: Talet till Mannen!

Först en iakttagelse när det gäller den medelålders mannen. Han är som en chipspåse: Under transporten kan innehållet ha skakat samman en aning, men vikten är alltid densamma.

Några saker bör man känna till. För det första går vägen till mannens hjärta inte genom magen. Den går genom leksaksaffären! Kasta ett öga i en s.k. Boys’ Toys-katalog: där finns allt från näshårstrimmare som kan användas som laserpekpinnar och laserpekpinnar som fungerar som tandpetare till gräsklippare som med enkla handgrepp blir golfvagnar och golfvagnar som i själva verket är elektriska tåg. Tåg är för övrigt sinnebilden för mannens längtan efter att bara behöva följa ett utlagt spår. Tåget symboliserar också ganska bra mannens sätt att vara: han tuffar på men är ofta lite sen.

För det andra kan vägen till hans hjärta gå genom sporten. Om mannen inte utövar den själv, så tittar han åtminstone gärna på. Som åskådare hittar man honom inte sällan i en ”sport bar”, en företeelse som ingen kvinna skulle komma på att inrätta. Och en plats där diskussionen med hjälp av de serverade dryckerna ofta rör sig om huruvida man verkligen är 22 spelare i ett fotbollslag.

Mannen pratar gärna om sport. En fotbollsintresserad kille berättade till exempel, att han en gång sköt ett så hårt skott, att hans sko lossnade. Man får vara glad att han inte nickade… Det viktigaste är, som bekant, inte att vinna utan att deltaga. Och ibland inte ens det. Samma kille berättade, att man på hans företag engagerat en ny medlem i fotbollsverksamheten. På förfrågan svarade den utvalde att han – otroligt nog – inte visste ett dugg om fotboll. Men han fick då till svar: ”Det gör inget. Vi behöver dig bara som domare.”

Så lite medicinska fakta:
det är riktigt att mannens simultankapacitet är sämre än kvinnans. När man i platsannonser efterlyser en person med ”förmåga att hålla flera bollar i luften”, så är mannen automatiskt utesluten. Och eftersom kvinnan alltid har alla bollar i luften, hör man aldrig uttrycket: ”Grab her by the balls!” Man hör däremot ofta liknelsen med att gå och tugga tuggummi samtidigt, men det finns män som inte ens kan stå och tugga tuggummi, utan måste ligga till sängs så fort de över huvud taget skall tugga något.

På tal om sängar: när en kvinna kommer in i ett rum, ser hon hela möblemanget och funderar på om det är snyggt. När en man kommer in i samma rum, går han genast fram till sängen och lägger sig. Han är alltså mycket praktiskt lagd – inte minst i en säng. Det är där han tycker att han gör sig bäst. Det beror på hans stora behov av omvårdnad och tröst, som för övrigt är den tredje och bästa vägen till mannens hjärta, eftersom han alltid blir mycket sjukare än kvinnan. Själv påstår mannen, att hans förkylning är mycket mer plågsam än att föda barn. Mannen vill ha både ryggradsbedövning och lustgas, så fort han nyser.

I sängen snarkar sällan en kvinna. Mannen snarkar alltid. För att få honom att sluta snarka, brukar kvinnan få rådet, att sy in tennisbollar i ryggen på hans pyjamas. Men varför gå omvägar? Sy in bollarna direkt under huden på honom. Gör det medan han sover, så märker han ingenting.

Och så till mannens brist på intuition. Mannen hävdar att han har kunskap i stället för – som kvinnan – intuition. Låt oss ta en klassisk situation som exempel: sop-påsen. En kvinna känner på sig hur mycket en sop-påse rymmer, medan mannen försöker räkna ut det. Mannen har aldrig begripit, att hur full en sop-påse än är, så går det alltid i lite till.

fritte-featureMannen har alltså sina begränsningar. Men det är just felen och bristerna som ger honom charm. Och visst har mannen svårt för att erkänna sina fel. Men just den egenskapen, att inte kunna erkänna sina brister, utgör ju bara ytterligare ett fel, som gör mannen ännu charmigare.

Keep swinging!