Provkörning: Peugeot 308 SW GT

Peugeot 308 utsågs förra året till Årets Bil i Europa och när fransmännen nu släppt sin GT-version av modellen ville vi på Bjäreliv självklart testa vad som hänt med den trygga familjebilen. Är den verkligen så kul som Thomas Fredblad på Sannarps Bil säger? Vi kan redan nu konstatera att den inte är så kul – den är ännu roligare!

Visst syns det exteriört att det är en tuffare version av 308:an. Magnetic Blue, fälgar på arton tum, sänkning och LED-ljus. Även interiört är skillnaden mot ”vanliga” 308 tydlig och det märks i alla detaljer att detta är en GT. Innan vi rullar ut från bilhallen visar Thomas sportknappen i mittkonsolen, ett tryck på den och upplevelsen ska fördubblas utlovas det.

Vi ger oss ut på en tur genom city och ut på motorvägen. Knappen måste testas. Med ett brett leende kan vi konstatera att det inte var några falska löften, den här bilen har kapacitet och med sportläget inkopplat har kombibilen som vi rullade ut med förvandlats till en sportbil som det är omöjligt att inte älska.

Peugeot2Interiören erbjuder en 9,7” pekskärm, snygga röda detaljer i klädsel och på instrumentpanelen och en sportig läderratt som inbjuder till buskörning på slingriga vägar. Stolarna är fasta och även dessa förstärker känslan. Men samtidigt ska du inte låta dig luras, det finns fortfarande plats för hela familjen och det borde till och med gå att trycka in en hundbur i bagageluckan.

Nya 308 GT erbjuds med två olika motoralternativ, en bensin på 205 hästkrafter och en turbodiesel på 180 dito. Exemplaret vi testade hade en sistnämnda och tillsammans med den sexväxlade automatlådan är den en härlig upplevelse.

Prismässigt så ligger bilen på precis under 300 000 kronor men just nu säljs den med kampanjpriset 269 900 kronor! Vi rullar tillbaka mot Halmstad och konstaterar att vi inte riktigt vill lämna tillbaka bilen igen. Det hade varit riktigt kul att behålla den över helgen!