Provkörning: Mercedes-Benz CLA Shooting Brake

Nya Mercedes-Benz CLA Shooting Brake är en helt ny bil. Till och med en helt ny typ av bil skulle vi vilja påstå. Den är helt enkelt den första i sitt slag och en nyskapande och väldigt kaxig bilmodell. Bjäreliv begav sig till Hedin Bil för att testa bilen som alla pratar om.

Är det en kombi eller en coupe? Tänk dig att du har en Mercedes CLA och sedan drar du ut den så att taklinjen förlängs. Då får du en kombi med klara drag från en coupémodell. Mercedes har gett modellen det riktigt coola namnet Shooting Brake och faktum är att detta är en riktigt cool bil. På alla sätt.

Vi rullar ut från Hedin och styr mot Båstad. Bilen vi lånat har stylingpaket från AMG och hela upplevelsen talar från början om att vi kör en Mercedes. Det är ordning och reda, fantastisk kvalitet men samtidigt är det sportigt, modernt och med en attityd som vi kanske inte är vana vid från tyskarna. Detta är ingen bil för den som vill ha en klassisk kombi, detta är bilen för dig som uppskattar design, skönhet och samtidigt vill ha ett rejält baksäte och ett bra bagageutrymme. Till detta kommer avancerad teknik och motoralternativ för alla smaker.

cla2Du kan välja mellan bensinmotorer från 122 upp till 360 hästkrafter och dieselalternativ från CLA 200 CDI på 136 hästkrafter upp till 4-hjulsdrivna CLA 220 CDI 4MATIC på 177 hästkrafter. Mercedes CLA Shooting Brake är såklart mer praktisk än fyrdörrarscoupén CLA, för den som behöver ett större lastutrymme, och lastvolymen ökar till 495 liter, 595 liter med baksätesryggstödet upprätt och fäller man ned ryggen till baksätet ökar kapaciteten till 1354 liter.

När Hedin Bil beskriver modellen på sin hemsida skriver man: ”Är du pigg på att uppleva innovation, inspiration och perfektion? Då behöver du inte leta längre. Nya CLA Shooting Brake, en av den nya generationens kompaktbilar från Mercedes-Benz, är lika vaken. Ett unikt koncept, häpnadsväckande design, generösa utrymmen i baksätet till det flexibla bagageutrymmet och avancerad teknik.” Det är bara till att hålla med.

Shooting Brake är en fantastiskt trevlig bil, dessutom till ett pris som absolut gör den prisvärd i klassen. Om det nu finns en klass där vi kan stoppa in den. Oavsett vilket är detta en bil som passar den moderna och medvetna konsumenten, du som har koll på vad du stoppar i dig, du som väljer dina kläder med omsorg. Enkelt uttryckt, du som har koll på läget och gärna ligger ett steg för dina vänner. Då är detta bilen som du letar efter. Dessutom kan du åka storhandla på ICA utan att behöva lasta in kassarna i baksätet. Om du satsar på CLA 45 AMG 4MATIC kutar den iväg till 100 km/h på 4,7 sekunder. Det för respekt med sig.

Vi är tillbaka i bilhallen efter en timme där vi verkligen fått njuta av bilen. Oavsett om vi testat motorväg eller slingrande vägar kring Wapnödalen har bilen gett oss full frihet och samtidigt en riktigt härlig upplevelse. Även om vi inte riktigt kan avgöra om det är en kombi vi testat eller en coupé med kombiegenskaper kan vi konstatera att det är en upplevelse som gett mersmak. Vi rekommenderar en provtur, du kommer att gilla den.