Nobelt boende med anor

I mer än hundra år har Hotell Båstad spelat en viktig roll i båstadbornas liv. Här har kändisar, kungligheter och helt vanliga människor passerat revy. Här har ätits middagar, gjorts affärer och självklart även sovits genom åren.

bh1
bh2

Nu går Hotell Båstad in i en ny epok och just nu projekteras tolv till fjorton fantastiska bostadsrätter i denna anrika byggnad. Bakom satsningen står Classic Hus, med Richard Jakberg och Stefan Jansson, i samarbete med fastighetens ägare.
bh5– Hotell Båstad är helt klart en av byns mest kända fastigheter, menar Richard Jakberg och fortsätter. Det är med stor vördnad som vi tar oss an att förädla och ta den in i en ny tid.

Men vi börjar från början. Som så mycket annat i Båstad var det Ludvig Nobel som satte Hotell Båstad på kartan. Efter att ha kommit till bygden kring förra sekelskiftet började Nobel snabbt att utveckla olika projekt och Båstad blomstrade. Men han saknade ett hotell av klass. Ett stadshotell. För att åtgärda detta köpte han Hotell Båstad som vid denna tid var en lång enplansbyggnad. Hotellet var mycket enkelt och kallades i folkmun för ”Randiga taket”, vilket syftade på den rostiga sinuskorrugerade plåten i två färger.

Redan 1909 byggdes hotellet till med en flygel på baksidan. Denna var i två plan och innehöll bland annat en ny matsal som finns kvar än idag. Den fasad som vi ser idag kom till vid en andra ombyggnad 1927 då hotellet fick ännu en flygel på baksidan och en altan byggdes mellan flyglarna. Den västra halvan av envåningslängan förlängdes och byggdes på till två våningars höjd.

bh3

Med om- och tillbyggnaden 1927 kom det nya hotell Båstad att tydligt skilja sig från ”Randiga taket”. Framförallt genom att de representativa utrymmena och möjligheterna för hotellgästerna att umgås blev fler. Behovet var stort, för vid den här tiden bodde man vanligen på hotell under längre perioder, till skillnad från dagens enstaka övernattningar.

Förutom ändringen av matsalen lade arkitekt Guettler till en festsal i form av en stjärnvälvd källare, ett café och rökrum samt två större sällskapsrum med soffor och bord, där gästerna kunde socialisera eller föra djupa samtal över en cigarr och en konjak.

bh4

I en artikel ur Tidskrift för hembygdsvård, skriven av Eva Ahlman 1928, kan man läsa: ”Det är en tvåvåningsbyggnad med enkelt och förnämligt yttre, harmoniskt infogad i gatulinjen. Byggnadens inre vittnar även om en i minsta detalj genomförd ändamålsenlighet och kultiverad smak. Hotellet i sin helhet är en förträfflig exponent för god svensk rumsindelning och byggnadskultur.”

Genom åren, sedan Nobels och Guettlers dagar, har mycket hänt i Båstad och på Hotell Båstad. När nu Classic Hus påbörjar projekteringen av de nya lägenheterna är det med målsättningen att bevara och förädla så mycket som möjligt. Standarden och materialvalen ska vara de allra bästa men samtidigt ska hotellets själ bevaras. Stefan Jansson berättar:
–Visst kostar det mer när målsättningen är att bevara men det är det absolut värt när det handlar om en så speciell fastighet. Vi har tidigare arbetat med Buena Vista och Köpmansgården och tar med oss den kunskapen in i detta projekt.

Redan är fyra lägenheter bokade och för de som väljer att köpa ett boende här finns stora möjligheter att själv påverka allt från materialval och färger till rumsindelning.
– Samtliga lägenheter kommer att bli helt unika och för de som vill sätta sin egen prägel på boendet är det en möjlighet som vi ger, berättar Richard Jakberg. Den arkitekt som tagit på sig uppdraget att föra Guettlers visioner in i framtiden är båstadarkitekten Stellan Paulie.

Text: Joakim Ormsmarck
Foto: Julia S Ormsmarck