Nobelpriset i Båstad

När dessa rader skrivs har det gått en vecka sedan samtliga 2013 års Nobelprismottagare tillkännagivits av diverse akademier runt omkring i Stockholm, och just nu föds en spontan idé i någon dunkel vrå av min oftast tämligen otämjda hjärna.

Här nere i Båstad och på Bjärehalvön bärs ju på många minnen av familjen Nobels välgärningar. Som många av er säkert vet hade ju den store donatorn Alfred Nobels brorson Ludvig den goda smaken att bli förtjust i denna natursköna del av Skåne. I början av 1900-talet lät han bygga hotell och ståtliga privatboenden, anlade han golf- och tennisbanor och lockade stora delar av sin vänner ur den tidens societet att åtminstone sommarvis bosätta sig här. Inte nog med att många av dessas ättlingar bor kvar, även salig Ludvigs rakt nedstigna släktingar härjar fortfarande i byn. Sonsonen Torbjörn är nog den som är mest bekant, denne härlige gentleman och osannolikt ungdomlige sjuttioplussare, drev ju under flera år olika verksamheter i bl a Warmbadhuset, från restaurang Fiskbiten till nattklubben Pepe´s Bodega.

Så hur låter då idén jag fick?
Jo att Torbjörn och de av hans släktingar som har lust, plus ett antal andra noga utvalda andra prominenta (och nobla) Båstadspersonligheter bildar en egen Nobelkommitté och utser alldeles egna lokala Nobelprismottagare i Bjärehalvöanpassade kategorier. Kandidaterna måste förstås också de ha någon slags anknytning till trakten. Det blir alltså inga priser i kemi, fysik, medicin, litteratur, fred eller ekonomi. Utan helt andra ämnen. Jag kan förstås inte bestämma vilka, det måste den alternativa Nobelkommittén själva göra. Men jag kan komma med några förslag:

Bad: person eller institution som utfört någon form av badbefrämjande åtgärd. Som exempel på detta kan anges person som rensat bort tånghögarna vid strandbrynet, person som manipulerat den offentliga termometern så att den visar högre antal grader i vattnet vilket skulle få flera att våga doppa sig eller som person säljer snygga badkläder i sin butik.

Mat & Dryck: person eller institution som producerar och/eller tillhandahåller smarrigt käk eller dryck tillrett på lokalodlade produkter i lokal lokal. Den här kategorin kommer att ha hur många kandidater som helst så den kanske bör delas upp i minst två.

Kultur: person eller institution som befrämjar det kulturella. Det här begreppet är medvetet brett och kan innehålla allt från mattväveri till bokhandel eller biograf eller varför inte discjockey eller fotograf. Kanske något galleri med vacker utsikt? Vad vet jag?

Livsglädje: person eller institution som aktivt bidrar till att höja livskvalitén och glädjen i Båstad med omnejd. Det kan vara någon som bygger fina hus och är med och rustar upp i hamnen och på andra platser i byn. Det kan vara någon som sprider värme i hemvården. Det kan vara någon som odlar fina rosor i sin trädgård. Det kan vara någon som ordnar Pärans dag eller Skördefest på torget eller Vinterbadfestival eller Brassevecka på stranden.

Red-Claes-NEWDet finns en uppsjö andra kategorier man skulle kunna tänka sig. Det finns massor av kandidater inom de kategorier som ovan nämnts. Visst hade det varit trevligt med en egen Nobelbankett i Båstad någon gång under lågsäsong. Jag är säker på att Torbjörns gamla ställe skulle ställa upp med lokalerna. Det är Nobelfest på Pepe´s Bodega – glöm aldrig det! Annars har vi ju alltid Akademi Båstad. Tänk vilka knasiga idéer man får ibland.

Claes Kanold
Krönikör