Niclas Robertsson

Niclas Robertsson, Foto: Joakim Ormsmarck, Bjäreliv

Båstads nyaste restauratör

Niclas Robertsson, så heter Båstads nyaste restauratör som inom en inte alltför avlägsen framtid slår upp dörrarna till Bread on Wine vid stationen. Med en lång bakgrund som kock och krögare tar han sig nu an ett av Båstads mest spännande lägen och han gör det med stor entusiasm.

Det är fortfarande i högsta grad en byggarbetsplats när Bjäreliv kommer på besök till Tuvelyckans nya minibageri, som Niclas själv beskriver satsningen. Här kommer du att kunna köpa en frukostmacka på väg till tåget, en snabb lunch mitt på dagen eller ett gott bröd på vägen hem. På kvällen är Bread on Wine vinbaren som erbjuder smårätter och specialkvällar.
– Vem vet, kanske blir det en Bjärekebab på söndagen på lokala råvaror och surdegspizzor en annan dag i veckan. Vi vill vara den lokala kvarterskrogen där man smiter inom och tar ett glas gott vin och något enklare till helt enkelt.

Själv kallar han som sagt satsningen för ett minibageri och ett riktigt bageri kommer det att bli, med stenugn och allt. Allt kommer att bakas på plats på riktig surdeg och helt ekologiskt. Niclas lyfter fram det närodlade, lokala, som en viktig del i satsningen och även det ekologiska tänket.
– Det är en viktig del i vårt koncept, vi startade vår första Bread on Wine på Ven för ett år sedan och nu under våren öppnar vi här i Båstad och i Landskrona. Vår idé är att öppna i nya områden där vi ser en potential, förutom då kanske Ven som är en ren sommarsatsning. Att det blev Båstad just nu beror på att det är en väldigt spännande marknad som vi tror mycket på och sedan hittade vi en lokal med rätt läge.

För den erfarne restaurangbesökaren är Niclas Robertsson långt ifrån något okänt namn. Med Pio Country Club utanför Halmstad drev han under åtta år en kombinerad hotelloch restaurangverksamhet som blev enormt uppskattad med många stamgäster. Men när fastighetsägaren för tre år sedan valde att säga upp hyreskontraktet, då han hade andra planer för fastigheten, valde Niclas att ta två sabbatsår för att helt enkelt hitta ny inspiration. Mycket tid har spenderats i Buenos Aires i Argentina där han och familjen har en lägenhet.
– Med Bread on Wine på Ven startade jag upp igen och nu är målet att etablera oss på fler orter och då känns Båstad helt rätt. Sedan är det såklart fantastiskt att kunna arbeta här i Sveriges skafferi med allt det närodlade och närproducerade som finns runtomkring oss.

Namn: Niclas Robertsson

Ålder: 53 år

Familj: Sambo och två barn

Bor: Tofta utanför Halmstad

Aktuell: Etablerar inom kort minibageriet och vinbaren Bread on Wine i Båstad.

Något öppningsdatum är inte spikad i dagsläget men trots att lokalen vi står i är helt rå tror Niclas att det inte bör dröja mer än en månad innan han kan välkomna de första gästerna. All utrustning är beställd och så även inredning och möbler.
– Nu tror jag att det kommer att gå snabbt och det ska bli väldigt kul att komma igång. Vi håller på att rekrytera personal för fullt och sommaren är i antågande så nu är det full fart som gäller.

Som andra företag att etablera sig i det nya området tillhör Niclas Robertsson pionjärerna i det som kallas det nya Båstad. Att vara bland de första verkar inte stressa honom utan han ser potentialen i allt det som byggs runt knuten samtidigt som hela Hemmeslöv och Allarp finns inom en kort tur med cykeln. För Båstads del innebär det att en ny aktör med massor av erfarenhet kommer till byn vilket brukar ge ringar på vattnet.