Junice Wigton

Ett ofrivilligt äventyr i Kalifornien

Hur känns det när föräldrarna bestämmer sig för att flytta till andra sidan jordklotet och du bara är 12 år och inte har något att sätta emot? Bjäreliv har träffat snart 13 åriga Junice Wigton, som tillsammans med två av sina fyra syskon fått prova på en vardag på andra sidan jorden, i Kalifornien. Familjen bryter vanor och testar ett annat liv.

Varför flyttade ni till USA?
– Oj det vet typ inte ens jag. Eller jo det var ju mamma och pappa ville ha en förändring i livet och då passade pappa på att starta upp sitt företag här.

Somrarna i Båstad är något som går generationer tillbaka. Patriks föräldrar har spenderat sina somrar i Båstad sedan 60-talet och han har många minnen från kompisarna kring Skånegården där de då hade lägenhet. När hans föräldrar beslutade att bli bofasta i Båstad år 1992 blev Båstad mer än bara ett sommarnöje för dem. För några somrar sedan köpte Anna-Lena och Patrik sitt eget sommarställe i byn. Deras hemmabas har under 25 år varit huset i Göteborg men det sålde de, packade sina väskor och drog till Del Mar i Kalifornien.

Hur kände du inför flytten och förändringarna?
– Först blev jag jätteglad när de berättade att vi skulle flytta till USA och jag tyckte det var coolt, men när det började
bli dags att säga hejdå till alla mina vänner insåg jag
vilken omställning det skulle bli och då ville jag
inte alls åka. Jag kände att jag skulle sakna min mormor och farmor och det kändes konstigt att flytta från alla.

Hur ser dina dagar ut i ditt nya liv?
– Mamma har börjat skämma bort oss mycket eftersom hon är hemma om dagarna. Det blir frukost på sängen varje helg till exempel. Men sen måste de köra oss till skolan och hämta varje dag, förutom min storebror Elliot som är 19 år och kör bil till sitt college. Men jag och Ian, som är 17 får skjuts. I skolan är det mycket tuffare än hemma i Sverige. Allt är såklart svårare eftersom det är på engelska. Nu känns engelskan naturlig och det tog faktiskt inte så lång tid att komma in i språket. Matte är mycket svårare än vad jag är van vid. Sen efter skolan har vi massor med läxor, varje dag. Det är faktiskt rätt jobbigt och kan vara den främsta anledningen att jag helst inte vill stanna ett år till. Vi bor i en Gated Community som betyder att vi har stora låsta grindar kring området. Det är inte så lätt att få nya vänner här heller, alla är väldigt ytliga.

Junice Wigton Foto: Anna Metre, Bjäreliv
Allt med hur de så kallade populära beter sig mot varandra har verkligen förändrat mig, jag vill inte vara tuff, hård och taskig så andra känner sig ledsna, säger Junice Wigton. Foto: Anna Matte, Bjäreliv

Storebror Elliot fyller i att äkta vänner inte verkar vara så vanligt här utan de flesta verkar ha en plan för hur de kan få något ut av vänskapen, vad personen kan innebära för ens nätverk och inte att man bara vill vara vänner.
– Man märker verkligen stor skillnad på människor här, alla är oerhört trevliga men det är svårt att faktiskt lära känna dem, säger Elliot.

Junice instämmer och förklarar även att hon fått lära sig en hel del om attityder och om att få byta plats i de sociala strukturerna som finns elever emellan. Uppväxten i skolan i Göteborg var en erfarenhet, och skolan i Kalifornien en annan.
– Jag hoppas att livet i Båstad blir bra och att det blir lättare med vänner än här i USA. Nu har jag även fått uppleva att ha en annan roll än vad jag hade på skolan där jag växte upp. Allt med hur de så kallade populära beter sig mot varandra har verkligen förändrat mig, jag vill inte vara tuff, hård och taskig så andra känner sig ledsna, förklarar en ung och insiktsfull tjej.

Kommer ni att flytta hem till Sverige igen?
– Ja det ska vi men det kan hända att det blir ett år till här, det beror på pappas jobb. Men redan i juni ska vi tillbaka. Då blir det Båstad. Sommarstället blir vårt nya hem. Jag skulle gärna flytta hem till Göteborg och mina vänner igen, men man har ju inte så mycket till val när man är 13 år. Men att kunna ta tåget till Göteborg är ju hur enkelt som helst, så det kommer jag nog göra ofta.

Ibland sker förändringar i livet som kan tyckas vara roliga, häftiga eller precis tvärtom, läskiga och skrämmande. Oavsett vilket är varje förändring en erfarenhet och något som formar oss som människor.

JUNICE WIGTON

ÅLDER: 13 år i maj

FAMILJ: Junices familj består av mamma Anna-Lena, pappa Patrik och fyra syskon. Ian (17) och Elliot (19) har precis som Junice hängt med på äventyret. De två äldsta, Ossian (24) och Angus (21), har flyttat hemifrån och bor i Sverige.

BOR I: Just nu i Del Mar i Kalifornien, på somrarna i Båstad. Tidigare i Göteborg.

GÖR: Går i skolan, Earl Warren Middle School i Kalifornien. På fritiden går hon på gympa, hänger med familjen och shoppar.

OM FLYTTEN: Familjen flyttade förra året från Göteborg till USA. Pappa Patrik driver Jobtip som är ledande i Norden inom Social Recruiting, och nu expanderar i USA.

Junice Wigton Foto: Anna Metre, Bjäreliv