En lyckad satsning!

lyckad_satsning1

Den 25 november förra året släpptes det som en bomb i svenska medier. VM-laget från 1994 skulle återförenas och de skulle göra det i Båstad. Några veckor senare hölls ett fullsatt frukostmöte på Båstad Företagsby där Bosse Nilsson från Norrviken Event informerade näringslivet om vad som komma skall.

I skrivande stund har det gått nästan tre månader sedan matchen och nyligen blev Norrviken Events egna utvärdering av arrangemanget klar. Det är imponerande siffror från ett event som växte med en styrka som arrangörerna aldrig kunnat drömma om.
– Helt klart är att vi inte var beredda på att det skulle bli så stort, erkänner Bosse Nilsson med ett leende. Efter dokumentären som gick på TV exploderade biljettförsäljningen och vi arbetade konstant för att hinna ikapp.
Totalt blev det till sist 6500 besökare på matchdagen. Den ursprungliga tanken var att matchen skulle spelas på Örebäcksvallen inne i Båstad men när försäljningen rusade ställdes man inför två möjligheter, att antingen flytta matchen eller stoppa försäljningen.
– Det var inget lätt val, inleder Bosse. Samtidigt som vi insåg att vi var tvungna att flytta till en större arena så ville vi behålla matchen på Bjäre, lösningen blev då Grevie vilket blev succé nu när vi ser på det i efterhand. Men visst var det tufft att till stor del börja om från början med planeringen när mindre än tre veckor återstod till matchdagen.

Till sin hjälp hade Norrviken Event under hela processen företaget Printa i Helsingborg som ansvarade för alla PR-frågor. Från presslanseringen fram till dagarna efter matchen publicerades inte mindre än 511 artiklar i print och på webben. Nyheten fick nationell spridning och den totala räckvidden uppgick till 45 miljoner läsare. 60 ackrediterade journalister bevakade jubileumsmatchen på plats och TV4 direktsände evenemanget. Det totala värdet i den redaktionella marknadsföringen för Båstad uppmättes till hela 14 miljoner kronor.

lyckad_satsning3Printa skötte även evenemangets Facebookgrupp
som följdes av drygt 2000 fans. Engagemanget var stort, många ville dela sina minnen och hylla bronshjältarna. Den högsta räckvidden, 43 500 personer, uppnåddes på matchdagen den 29 juni.
– I vår utvärdering har vi pratat med nyckelpersoner, besökare och givetvis hela VM94-laget, berättar Bosse Nilsson. Vi har uteslutande fått positiva svar och responsen har varit översvallande. Det som framförallt känns väldigt roligt är att alla är överens om att vi lyckats skapa ett event för hela familjen, och det var ett av våra huvudmål.

Det finns ingen exakt statistik på var besökarna kom ifrån men Bosse uppskattar att det var ungefär en fjärdedel från Bjärehalvön och resterande från stora delar av södra Sverige. På evenemangets Facebooksida kan man se att till exempel runt 25 procent av följarna kommer från Göteborgsområdet.
– När vi läser igenom utvärderingarna är det ett antal ord som återkommer, oavsett vilken av grupperna det handlar om, avslutar Bosse. Det är nostalgin, glädjen och folkligheten. Det tycker jag sammanfattar evenemanget mycket bra! Sedan vill jag betona att detta projekt aldrig varit möjligt utan den hjälp vi fick från drygt 170 personer från bygden.

lyckad_satsning2

Nu kan Norrviken Event avsluta evenemanget och se vidare mot nya satsningar. Bosses förhoppning är att VM94-matchen ska kunna bidra till en ökad inriktning mot idrotten och liknande familjeevenemang i framtiden, för hela Bjäre.

Foto: Norrviken Event