En hobby

Jag behöver en hobby. Jag är väl medveten om att jag behöver något att syssla med på fritiden som inte är jobb. Det är inte alltid så lätt att definiera ledig tid och arbetstid när ens hobby och intressen tenderar att bli jobb och vice versa. Men jag vet att en bra hobby att gräva ner mig i på mörka vinterkvällar skulle vara bra för mig.

Helst hade jag velat ha en traktor i källaren. En gammal Deutz eller kanske en Fordson Låglund. Den skulle jag kunna måla och fixa med. Med tanke på att jag är ganska tekniskt okunnig måste motorn fungera men slipa, måla och renovera hade varit kul. Objekten finns men ska jag verkligen ta tag i det eller ska det förbli en dröm? Kanske ska jag börja med en gammal trädgårdstraktor? En Wheel Horse från sextiotalet. Amerikansk medelklass från tiden efter att Mad Men utspelar sig. Nostalgi på en hög nivå och samtidigt lite enklare att hantera än en traktor på två ton.

Ibland funderar jag på att skriva en bok. En biografi över Rudolf Abelin eller Ludvig Nobel? En bok om en lokal historisk person hade varit intressant och spännande, plöja gamla arkiv och göra intervjuer. Sammanfatta ett helt liv på trehundra sidor. Att kombinera historia och det skrivna ordet passar mig men kommer jag att fullfölja ett sådant projekt? Hinner jag?

Vin är kul. Ett tag samlade jag på röda viner från Italien. Amarone, Ripasso och så vidare. Men att samla på något som jag helst vill dricka upp fungerade mindre bra. Men jag lär mig hela tiden nya saker om vinerna så visst är det kanske en hobby, men knappast en jag bör ägna mig åt dagligen…

Jag har funderat på att börja spela golf. Faktum är att jag och Julia gick kursen för grönt kort för några år sedan men tiden räckte inte till. Nu finns tiden där lite mer och jag gillar allt det runtomkring golfen, kläderna, utrustningen, luncherna och gemenskapen. Golf borde jag verkligen ta tag i men samtidigt drar jag mig lite för det, jag vet sedan barndomen att min bolltalang är begränsad.

Att börja rosta kaffe är en dröm som jag haft i många år. Jag tror till och med att jag nämnt det i tidigare texter i Bjäreliv. Att köpa en kafferost och börja lära mig hade varit fantastiskt roligt men samtidigt enormt tidskrävande. Jag har vänner som är rostmästare och jag vet hur mycket tid de lagt ner på att bli bäst, hur i hela friden ska jag hinna med det? Och varför ska jag försöka om jag inte kan bli bra?

Så här går mina tankar dagligen. Jag vill hitta ett fritidsintresse som är bara mitt, något som jag kan hålla isär från jobbet. Jag tror att det är viktigt att ha något att fly till ibland, något som skapar en distans till resten av livet och samtidigt tillför nya dimensioner. Förhoppningsvis kommer jag på något snart, i så fall lovar jag att delge er det så att ni slipper oroa er för min fritidssysselsättning mer.

Men över till jobbet.
Välkomna till Bjärelivs novembernummer!

Ett nummer återstår i år och nu märks det att julen närmar sig. I det här numret skriver vi om julkonserter, julmarknader, julrecept, julklappsinsamlingar och mycket mer. Det är något speciellt när första advent närmar sig och julmusiken börjar spelas på radion samtidigt som byn pyntas med lampor och granris.

JoakimO-2014-2Missa inte årets julklappsinsamling som ni kan läsa mer om längre fram! På julskyltningen finns vi på plats vid Badkrukan i hamnen för att samla in klapparna till behövande barn.

Kom gärna förbi så bjuder vi på glögg, must och pepparkakor!

Vi ses!

Joakim