Den lilla ridklubben fortsätter leverera

Miranda Lindh på hästryggen Foto: Anna Matre, Bjäreliv
Miranda Lindh på hästryggen Foto: Anna Matre, Bjäreliv

Lindebolets Ridklubb har funnits i över 50 år och fortsätter sysselsätta hästintresserade i alla åldrar. I somras anordnade de nio olika temaridläger för barn. Mitt i lägersäsongen sinade brunnen på gården till följd av den svåra torkan. Utan regn växte betet dåligt och hö har varit svårt att få tag på, men allt går när man vill. Nu blickar klubben vidare och anordnar härnäst familjeläger och halloweenläger på höstlovet.

Eva är den ena ägaren av gården och den ideella föreningen Lindebolarna. Dottern Miranda Lind är uppväxt på gården och i hennes snart 30-åriga liv har hon alltid ägnat sig åt hästarna. – För fem år sedan köpte jag in mig på halva gården och driver verksamheten framåt med mamma, berättar Miranda.

Tillsammans fortsätter de i Lindebolarnas anda att driva temaläger år efter år.
– I somras hade vi nio olika läger och totalt var här över 100 barn. Jag lagar själv all lägermat och vi är många ledare på varje läger som hela tiden ser till att barnen har spännande aktiviteter utöver ridningen, säger Eva.

Om några veckor släpps platserna till nästa års sommarridläger. Men redan under höstlovet satsar klubben på läger med maskerad och halloweentema.
– Den 4 november blir det en publikvänlig maskeradhoppning då vi även bjuder in utomstående ryttare, berättar Miranda.

Samtidigt pågår höstterminens ridskola. Starttider finns men sedan anpassar de sig efter vädret och gruppens sammansättning. Den yngsta ryttaren just nu är 2,5 år och den äldsta är 57 år. – Ungefär fyra till fem dagar i veckan kommer det hit ryttare i alla åldrar. Under de mörkaste månaderna håller vi vinterkurs och då fokuserar vi mer på mys och pyssel med hästarna i stallet, berättar Eva samtidigt som hon serverar te i sitt kök.

Gården har 24 hektar mark och ligger lugnt och naturskönt men ibland måste ryttarna samsas med bilister.
– Vi rider ut i skogen en hel del. Säkerheten för våra ryttare är superviktig och vi har nya reflexer, hjälmar och säkerhetsvästar till alla som behöver låna, berättar Miranda.

De har lyckats köpa foder till hästarna i vinter men det blev tre gånger så dyrt. Vattnet i brunnen har tack och lov återhämtat sig.
– Vi kommer bara ha 14 hästar här i vinter, med tanke på foderproblematiken har vi lånat ut en del hästar som sedan återkommer när det blir sommar och dags för läger igen, berättar Miranda.