Bjäre Retro

Konsthantverkmässor, rockabillyfester, modevisningar och åttiotalsdiscon. Allt detta och mycket mer hoppas Bjäre Retro kunna bjuda på till våren. Nathalie Andersson och Ellinor Innala Nilsson berättar om den mångfacetterade nostalgiföreningens framtid.

Bjare Retro
Bjäre Retro har ett flertal arrangemang på gång framöver. Mer information hittar du på bjareretro.se eller www.facebook.com/bjareretro

Bjäre Retro såg dagens ljus i våras, när Sune Thorell och Ritva Veeborn på Båstads kommun bestämde sig för att kartlägga intresset för gamla traditioner på Bjärehalvön. Projektet tog dock först riktigt fart när de unga eldsjälarna Nathalie Andersson, Ellinor Innala Nilsson och Christoffer Puschke blandade sig i leken. Nostalgiföreningen hoppas nu komma igång på allvar med verksamheten inom kort.
– Vi håller på att planera för fullt, berättar Ellinor Innala Nilsson. När vi vet mer om vilken typ av bidrag vi får från Leader Skåne, drar vi igång på riktigt. Förhoppningsvis kommer det att bli ett flertal arrangemang till våren.
– Vi är laddade och har mängder med idéer, fortsätter Nathalie Andersson. Det fina med vårt namn är att ”retro” är ett mycket brett begrepp. Det passar utmärkt, eftersom vi har många olika intressen inom gruppen.

Enligt Nathalie och Ellinor kan det bli allt från konsthantverk till rockkonserter.
– Vi ser bara möjligheter och inga direkta begränsningar, poängterar de. Det äldre gardet i styrelsen gillar hembygdstraditioner som att stöpa ljus eller karda ull. Vi yngre är mer intresserade av lite modernare arrangemang. Till exempel rockabillykvällar i femtiotalsanda,sköna sjuttiotalsdiscon eller neonglittrande åttiotalsfester. Vi funderar även på modevisningar, matmässor med lokala specialiteter eller fester på temat ”badortsglamour i Båstad”. Kort sagt är det mesta möjligt.

De hoppas att Bjäre Retros arrangemang ska kunna fungera som oaser i vår stressiga vardag.
– Dagens samhälle är väldigt hektiskt, menar Ellinor. Folk ställer höga krav på sig själva och man förväntas kunna nås tjugofyra timmar om dygnet. Det sliter på en. Vi ser gärna att våra tillställningar är andningshål. Man ska kunna gå ner i varv, slappa av och må riktigt bra i ett par timmar.
– Det är viktigt att det är prestigelöst, kompletterar Nathalie. Man ska kunna gå dit utan speciella förkunskaper och kunna klä sig precis som man vill.

Bjareretro2Bjäre Retro har ett flertal samarbetspartners på hemmaplan.
– Vi har hela tiden haft ett givande utbyte med Båstads kommun, säger Nathalie. Men även Apelrydsskolan, Lillaro Café, Pensionat Neptun, Radio Båstad och biblioteket finns med i vårt nätverk. Det är jättekul att så många är positivt inställda till vår verksamhet. Alla lokala företag som har intresse är naturligtvis välkomna att höra av sig till oss.

För både Nathalie Andersson och Ellinor Innala Nilsson var det en självklarhet att engagera sig i föreningen.
– Hemmakärlek är underskattat, tycker Ellinor. Det är klart att man ska försöka se så mycket som möjligt av världen, men samtidigt behöver alla ett ställe dit man kan återvända och känna sig trygg. Vår hembygd ligger oss varmt om hjärtat, och det har både varit roligt och lärorikt att starta upp Bjäre Retro.

Den avslutande frågan om vad man absolut måste uppleva i Bjärebygden visar sig dock vara svårbesvarad.
– Det finns så många smultronställen att jag inte ens vet var jag ska börja, säger Nathalie efter en stunds betänketid. Mitt tips blir istället ”lär känna en Bjärebo, så kommer han eller hon att visa dig sina personliga favoriter”.
– Jag håller med, nickar Ellinor. Men jag lägger samtidigt gärna in ett gott ord för Engelbäcksstrand, Dagshög utanför Torekov och den underbara naturen uppe på Hallandsåsen.

1 Comment

Kommentarerna är stängda.