Artfactory i hamnen

”En konstupplevelse föds som en kärleksakt mellan alla sinnen. Ju mer av människan som väcks desto rikare blir livet” Orden är Tomas Håkanssons och beskriver bra hans passion för konsten och hans önskan om att försköna och förändra miljön omkring oss. I sommar träffar du Tomas och hans Artfactory.se i hamnen i Båstad och Bjäreliv har passade på att fråga ut galleristen lite.

Hur hamnade du här i hamnen?
– Det är tredje sommaren för mig i hamnen och vi har numera fyra bodar mittemot Hamnplats 3, tidigare Hamnkrogen. Det är inte jättestort men det känns intimt och mysigt att kunna möta kunderna och hamnens gäster nere vid vattnet. Samtidigt gillar jag stora tavlor så trots galleriets format kommer jag att ha med mig en del större verk i sommar, hur jag nu ska få ihop det!

Men du jobbar med konst året om eller hur?
– Absolut. Genom åren har jag arbetat mycket med olika hotell där min konst har hängt och efter att ha arbetat med Strand Hotel i Stockholm i åtta år fick jag en möjlighet att vara med och konstsätta Waterfront Radisson Blu i Stockholm, såväl hotellet som kongressen med stora verk. Vi var femton olika gallerister som ville ha uppdraget men min filosofi visade sig passa Waterfront och på den vägen är det. Idag fungerar Waterfront som mitt galleri i Stockholm.

Vad har du med dig till Båstad då?
– Bland annat såklart Agnetha Sjögren som med sina hundar som tagit världen med storm, nu senast var det brittiske skådespelaren Jude Law som köpte en. Att hon dessutom är från Båstad är extra roligt. David Feucht är född i Sverige men uppväxt i Californiens sol, han har en härlig blick med ett amerikanskt och ett svenskt öga, det skapar spännande konst. Sedan har vi Helena Staffas från Arild som med sina charmiga oljemålningar skapar härlig livsbejakande konst. Thomas Müller från Halmstad har jag jobbat med i många år, en fantastisk personlighet som alltid har en fantastisk tvist i allt han gör.

konsthund

Tomas bodde i Stockholm i tjugo år innan han och familjen hittade en skånegård på åsen och flyttade ner 2007 vilket han säger sig aldrig ha ångrat. Han beskriver hur han ibland nästan får nypa sig själv i armen för att förstå att han verkligen bor här i denna fantastiska trakt
– Idag jobbar jag över hela världen och med mitt läge på A-läge med Waterfront når jag en internationell publik så jag skickar idag konst till hela världen, berättar Tomas. Sedan har jag mycket uppdrag där jag inreder åt företag och privatpersoner och då inleder jag alltid med ett djupare samtal för att hitta kärnan av vad man vill uppnå eller utstråla, ett rum speglar alltid innehavaren.

Allt Tomas arbetar med kan beskrivas som contemporary art, nygjord, modern konst. Allt han visar och säljer är favoriter sim han själv skulle vilja köpa och ha på sina egna väggar.
– Jag arbetar med konstnärer som har något att säga, jag tror det märks när man besöker oss i sommar, avslutar Tomas.