Vondeling anno 1704

Vondeling viner, Bjäreliv

När Oloff Bergh år 1704 köpte den gård som idag är Vondeling kunde han garanterat aldrig ens tänka tanken att gårdens viner drygt trehundra år senare skulle återkomma till Sverige. Landet han lämnat och aldrig skulle komma att återse igen. Idag är det Julian Johnsen som är den som för vinhuset in i framtiden.

Vondeling ligger i Voor-Paardeberg och gränsar till det för vinentusiaster så välkända Swaartland någon timmes bilresa från Kapstaden. Det var här som Båstad Wine & Champagne, under sin jakt på nya intressanta vingårdar, av en slump träffade Julian Johnsen och fick en rundtur på gården. Tycke uppstod, inte bara för vinet utan för hela företagets inställning till såväl det de producerar som till de som arbetar inom företaget och gör allt möjligt. I en värld där många vinarbetare arbetat under svår förhållande och inte sällan med alkoholproblem har Julia och hans kollegor bestämt sig för att ta hand om medarbetarna vilket bland annat inneburit att man bygget en egen kyrka på ägorna. En kyrka som idag kommit att bli mycket populär för bröllopspar som här kan gifta sig på vingården och ha den efterföljande festen på plats.

Vondeling Chapel and Fountain
Vondeling Chapel and Fountain

I dag är Båstad Wine & Champagne importörer av Vondelings viner och under juli månad lanserades totalt åtta av vinerna på Systembolagets beställningssortiment. Vi ringde upp Julian Johnsen för att få veta lite mer om Vondeling och vinerna.

Vad kännetecknar Vondeling viner anser du?

– Ett tema som tycks sticka ut vid provning av våra viner är den karaktären som uppstår av jordmånen som våra vinstockar växer i och som skapar en mineralitet i alla viner från Vondeling. Vinerna har definitivt ett fingeravtryck av sitt ursprung här i Voor-Paardeberg.

Vad gör Voor-Paardeberg området så unikt för vinproduktion och för vilka druvor?

– Vi har som sagt våra mineralrika jordar och till detta unika mikroklimat som gör det möjligt för oss att odla många olika varianter på druvor och likväl behålla den höga kvaliteten. Chenin Blanc är den mest framstående vita druvan från denna region, som vi blandar med Grenache Blanc, Viognier och Roussanne för att göra den mest utsökta blandningen. När det kommer till de röda så görs väldigt bra Shiraz och Mourvèdre här eftersom vårt klimat är mycket likt Rhône, men med det sagt så utvecklas Cabernet Sauvignon och Merlot också mycket bra på de svalare dalarna söderut.

Hur arbetar ni med hållbarhetsfrågor – socialt, ekonomiskt och miljömässigt?

– Vondeling är en WWF Conservation Champion och det är något som vi är mycket passionerade i och tar väldigt seriöst. Min fru, Dr Bridget Johnsen, är en pensionerad veterinär och nu en  riktig miljökrigare. Hon har även skrivit en bok som heter ”Fire to Flower”, en kronologi efter en skogs- och ängsbrand. Om du går till vår hemsida är det den andra filmen. Ta dig ett glas vin, skruva upp volymen och sätt den på fullskärm. Fantastiskt är att alla foton är tagna på gården.

Vi tror också att välgörenhet startar här hemma på vårt Vondeling. Hittills har vi stöttat två av våra anställdas barn med universitetsstudier. Det är en annan historia, en väldigt upplyftande sådan.

Early Morning Vineyards
Early Morning Vineyards
Vilka trender ser du för närvarande i vinvärlden och kring sydafrikanska viner?

– Jag tycker att prisvärda sydafrikanska viner definitivt blir mer erkända som bra köp i mellan-  och övre prisklassen. Jag tror också att vinkonsumenter runt om i världen blir mer kunniga och mer selektiva och kommer att vilja testa mindre kända producenter sådana som oss. Vinappar används mer och mer och genom att använda dessa i sina smartphones gör konsumenter nu sitt eget sökande på vin genom att bara scrolla runt och själva finna nya små producenter.

Vilka är dina favoriter dina egna viner?

– Jag älskar alla viner och dricker dem vid olika tillfällen beroende på väder, sällskap och mat. Vi har viner för alla ändamål.

När skördas årets druvor, vad händer nu och vad tycker du om årets skörd?

– I år var det mycket tufft eftersom vi har haft den värsta torkan i 100 år här i provinsen. Så vår gröda var 20% mindre i genomsnitt, men kvaliteten verkar vara väldigt bra, så jag tror att våra vintageviner kommer bli ganska sexiga. Bristen på regn resulterar i mindre bär och klasar, men smaken blir mer intensiv. Resultatet låter vänta på sig så vi kan vänta och se. Men vi är övertygade om att det blir en bra årgång. Bara mindre mängd.

I vilka länder finns Vondeling i utöver Sydafrika?

– Du hittar Vondeling i Storbritannien, Holland, Belgien, Tyskland, Schweiz, Finland och nu i Sverige! Även USA, Kanada, Japan, Kina, Australien, Mauritius, Reunion, Kenya, Zimbabwe, Nigeria, Botswana och Namibia. I mycket små mängder kan du hitta våra premiumviner i Frankrike. Vi har precis börjat sälja i Palma på Mallorca.

Det finns en svensk länk genom Oloff Bergh, berätta mer?

– Oloff Bergh var den första ägaren till Vondeling, vilket beviljades 1704 av Simon Van Der Stel från det nederländska East Indian Company. Olof föddes i Göteborg runt 1643 och var från en kadettgren av en svensk adelsfamilj. Han anslöt sig till det nederländska East India Company 1665 och tjänstgjorde i Ceylon och Jakarta innan han anlände till Cape of Good Hope år 1676. Kommendör Van der Stel erkände snart Berghs flitighet och skickade honom på olika uppdrag in i landet för att handla med de lokala hövdingarna. Han gjorde sig också en förmögenhet från att hitta förlista handelsfartyg från Kapkusten och så småningom fängslades han på Robben Island och anklagades för att stjäla skatter till sig själv istället för att överlämna den till bolaget. Till sist, efter tre år i fängelse, släpptes han och efter en sista seglats till Ceylon återvände han tillbaka till Kapprovinsen med de favörer som beviljats honom kom han att bli en av de rikaste herrarna i Kapstaden. Han gifte sig också med den otroligt vackra Anna de Koning, som var dotter till den lika vackra slaven Angela Van Bengalen. Olof och Anna fick tio barn, varav flera, efter giftermål blev några av de mest framstående Afrikanerfamiljerna.

Vondeling Guest House
Vondeling Guest House

När Olof dog 1725 var han 81 år och hade han samlat en stor förmögenhet och ägde två stora vingårdar i Constantia, som senare blev Groot Constantia och Klein Constantia, och gårdar i Kuilsrivier och Vondeling.

Har du varit i Sverige, vad vet du om Vin-Sverige och vad vet du om Sverige?

– Mina förfäder kom från Christiana, nuvarande Oslo, i Norge och 1880 for de till  London för att söka sin lycka. Så jag är av skandinaviskt ursprung, därav min stavning av Johnsen. Jag har hittills fått möjlighet att besöka Stockholm en gång i kort i samband med en mässa ”Viner i Sydafrika” på Eriks Gondolen. Vyn därifrån var otroligt vacker och med charmerande besökare och vackra damer så jag återvänder gärna snart igen!

I dagsläget har Vondeling fjorton viner i portföljen och av dessa kommer ett tiotal att lanserades i Sverige under sommaren. Röda, vita samt en rosé kommer att finnas tillgängliga på Systembolaget samt på utvalda restauranger. Utöver dessa finns även ett mycket begränsat antal av Rurale 2015 – ett mousserande vin tillverkat enligt champagnemetoden på 100 % Chardonnay. Med andra ord en Sydafrikansk Bland de Blancs!