Ingen fara för demokratin

Joakim Ormsmarck, Bjäreliv

Efter att ha levt hela mitt vuxna liv i mediebranschen är jag van vid att det blåser och turbulens är i det närmaste ett normaltillstånd. Att hela vår bransch är i omvandling är ingen nyhet men till skillnad från många andra ser jag inte det digitala som papprets död, det är en förklaring odlad med omsorg av de stora dagstidningarna.

När så dagen kom då det inte längre gick att betala ut lönerna för Laholms Tidning var frågorna många. Vad skulle hända nu? Kommer Laholm att hamna i en medial skugga? Var det kanske gratistidningarnas fel att det gick som det gick för tidningen nu borde vi väl vara glada när en konkurrent försvann?

I min värld, som jag ser på medier och journalistik, är varje nedlagd nyhetstidning sorgligt och i förlängningen ett hot mot det demokratiska samhället. Det behövs lokala tidningar för att landet i allmänhet, och landsbygden i synnerhet, ska kunna leva och utvecklas. Laholm har i generationer kunnat åtnjuta den ganska sällsynta förmånen att ha två lokala morgontidningar, något som idag är väldigt ovanligt. Med tanke på att Hallandsposten, visserligen genom en rekonstruktion för några år sedan, är vid god vigör så tror jag inte att vi ur ett demokratiskt perspektiv behöver oroa oss på kort sikt, om det nu skulle vara så att de nya ägarna inte får fart på verksamheten vilket vi alla såklart ställer våra förhoppningar till.

Vad är en tidning och vad är ett annonsblad?

Var går gränsen och vad är egentligen skillnaden idag när samtliga tidningar i Sverige mer eller mindre lever på sina annonsintäkter?
För mig handlar det om utgivningsbeviset, pappret som de senaste veckorna varit på agendan i högsta grad under konkursförvaltarens arbete med LT. Ett papper som inte ser mycket ut för världen men som har den unika egenskapen att det skapar ett ansvar för det som skrivs med en ansvarig utgivare som ytterst själv är den som bär hela ansvaret för det som trycks i tidningen. För mig är detta skillnaden mellan ett annonsblad och en tidning. Ansvaret för att leverera ett innehåll som vi i alla lägen kan stå för och försvara.

Vi är ingen nyhetstidning och kommer så aldrig att bli heller. Bjäreliv Laholm har en vision och en målsättning att vara den lokala månadstidningen och det är ingen som förändrats av att vi just nu är en mindre på marknaden.

Jag är helt övertygad om att Laholm behöver tidningar av olika slag och en lokal nyhetstidning är viktig. Min uppfattning är att det absolut bästa för vår kommun är en lokal utgiven, veckobaserad, nyhetstidning som delas ut till samtliga hushåll i kommunen.

Hela poängen med demokratin är att den ska omfatta oss alla och vad kan då vara viktigare än att nyheterna och informationen når alla medborgare? Det glädjer mig därför att de nya ägarna säger sig ha köpt tidningen just för demokratins skull, det bådar gott för framtiden.