VM i Skateboard

Mikael Hadestrand, 55 år, tävlar i slalomskatebord i proffsklass världen runt, med sönerna Viking 29 & Viktor 27 år. Foto: Ulf Johansson

Tennis, padel och segling har satt Båstad på kartan men i augusti är det dags för något helt nytt att göra entré på Båstads gator när VM i skateboardslalom går av stapeln. Men även om sporten kan tyckas ny för den oinvigde har den mer än ett halvt sekel bakom sig.

Organiserade tävlingar i skateboardslalom arrangerades först i mitten av 1960-talet och var som störst i slutet av 70- och början av 80-talet för att sedan få ett nytt uppsving i kring under 90-talets första hälft innan den nästan dog ut runt 1995.

Efter millennieskiftet har sporten haft en mycket positiv utveckling samtidigt som longboard blivit populärt, inte minst som ett transportmedel i vardagen. Idag arrangeras VM, EM och världscuptävlingar regelbundet varje år och VM alternerar allt som oftast mellan Europa och USA. Sverige har har haft många duktiga åkare genom åren och är ofta en av de starkaste nationerna på tävlingarna. Slalom har ett internationellt förbund International Slalom Skateboarding Association (ISSA). ISSA håller även i den officiella världsrankingen för slalomskateboarding.

När världsmästerskapen nu i augusti kommer till Båstad förväntas det bli en folkfest av rang med en bana som går längs Hamngatan med mål utanför Sand och Pepe´s Bodega. Uppskattningsvis kommer evenemanget att besökas av 3–5 000 besökare. Tävlingarna leds av professionella speakers och alla resultat visa på storbildsskärm som gör det enkelt att följa och heja på sin favoritåkare.
Tävlingen kommer som tidigare att genomföras med ett brett startfält av de bästa bland världens skateboardslalomåkare, uppdelat i respektive klasser. Klassindelningarna kommer att vara: junior, amatör, proffs, masters samt dam.
Slalom är en skateboardgren som exakt vad det låter som, slalom. Detta var i det första erkända sättet att utöva skateboard på och det var just möjligheten att svänga på en skateboard som erbjöd de tidiga åkarna helt nya upplevelser. Inom skateboardslalom finns, precis som inom alpin slalom, ett antal olika grenar. De vanligaste förekommande är rak, special, hybrid och storslalom. Skillnaden mellan de olika grenarna är avståndet mellan konerna och konernas placering i sidled. Även underlagets lutning och banans längs kan variera.

Vid rak slalom står konerna på en rak linje, med konstant avstånd mellan konerna. Ofta ligger avståndet mellan 1,6 – 2,5 m. I special, hybrid samt storslalom är banan oregelbunden, det vill säga att konerna står inte på rak linje utan är placerade på olika avstånd både i sidled och på längden. Skillnaden mellan dessa tre grenar ligger i avståndet mellan konerna. En bana kan vara allt från tjugo till hundra koner men vanligast är att banorna är mellan 35 – 50 koner på tävlingar. Tävlingarna är på tid och snabbast från start till mål vinner. Starten sker oftast från en startramp och reglerna är relativt enkla. Varje påkörd kon ger ett tidstillägg och missar man en kon blir man diskvalificerad. Vidare får man inte sätta ner någon fot i marken mellan start och mål vilket även det resulterar i diskvalifikation. Ofta tävlar man parallellt och vinnaren går vidare, men ibland är det bara bästa tiden genom banan som räknas.

Mikael Hadestrand är Tävlings- och sponsorsansvarig för VM i Båstad och tävlar själv i proffsklass världen runt, även hans båda söner Viking, 29 år, Viktor, 27 år, tävlar i samma klass. Han berättar att det varit en dröm att få vara med och arrangera en tävling just nu Båstad:
– Vi har haft en dröm att anordna ett VM på Hamngatan rakt ner i Båstad då det skulle gå ruskigt snabbt och att ha målet utanför alla restauranger blir ju det ultimata för åkare och publik. Äntligen blir detta av!

NÄR: 7-9 augusti.
VAR: I Båstad
HUR: På en skateboard
VEM: Cirka 130 av de bästa åkarna från stora delar av världen kommer till Båstad. Uppskattningsvis kommer evenemanget att besökas av 3000–5 000 besökare.
Mer info: wcsbs2020.com.